Volby v Afghánistánu se budou muset zřejmě konat znovu

Komise pro vyšetření volebních stížností v Afghánistánu se po dvouměsíčním přezkoumávání rozhodla anulovat tisíce hlasů ze srpnových prezidentských voleb. Tento krok podle agentury AP patrně vyvolá druhé kolo hlasování, protože dosavadní prezident Hamíd Karzáí zřejmě ztratí nadpoloviční většinu nutnou k vítězství v prvním kole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasů po prezidentských volbách v Afghánistánu

Sčítání hlasů po prezidentských volbách v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Podle zpravodaje Českého rozhlasu Jaromíra Marka, který afghánské prezidentské volby sledoval přímo na místě, se už v průběhu voleb či těsně po jejich skončení dalo předpokládat, že volební podvody dosáhnou značných rozměrů.

"O podvodech se diskutovalo hned po volbách, možná i v průběhu voleb. Třeba o tom, že barva, v níž si každý volič musel namočit palec, se dala smýt, takže mohl hlasovat několikrát. V Kábulu koloval také vtip - nemáš peníze? Prodej svůj hlas. I to svědčí o atmosféře voleb," popsal Marek ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Afghánistánu po volbách hovořil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek

Podle Marka je vysoce pravděpodobné, že afghánská volební komise bude muset zjištění komise OSN akceptovat.

"Nemá jinou možnost, je zde velký tlak ze strany mezinárodního společenství. Není vyloučeno, že verdikt padne ještě dnes," uvedl Marek.

Kdy bude druhé kolo?

Kdy se však bude konat druhé kolo voleb, není zdaleka jasné.

"Druhé kolo má být podle ústavy dva týdny po vyhlášení výsledků, uplynulo však už více času od 20. srpna, kdy volby proběhly, i od 12 září, kdy byly zveřejněny první výsledky, navíc přišla zima. Nyní se diskutuje, jak volby nyní organizovat, protože šlo o mimořádnou logistickou akci, kdy lístky vozili do hor nákladní osli, nasazeny byly vrtulníky, nákladní vozy, apod. To nyní už vzhledem k nastávající zimě nebude možné. Kdyby se ale mělo čekat do jara, vzniklo by mocenské vakuum, a to by nebylo pro bezpečnostní situaci v zemi dobré," vysvětlil Marek.

Podle něj existuje teoretická možnost dohody Karzáího s jeho rivalem Abdulláhem, že by se Abdulláh vzdal kandidatur do dalších voleb, je to ale zatím jen spekulace.

"Volby dopadly dobře, protože se čekaly větší bezpečnostní problémy, nicméně dramatické jsou výsledky. Z toho je vidět, že problémy v afghánské společnosti jsou mnohem hlubší, než se původně myslelo a že demokracie zde ještě nezapustila kořeny," shrnul Marek.

Patricie Polanská, Tomáš Pavlíček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme