Afghánistán čeká nové kolo prezidentských voleb

Afghánistán čeká druhé kolo prezidentských voleb, rozhodla o tom Nezávislá volební komise. Ta po dvou měsících přezkoumávání volebních výsledků anulovala statisíce hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé vesnice v Afghánistánu (ilustrační snímek)

Obyvatelé vesnice v Afghánistánu (ilustrační snímek) | Foto: US Department of Defense

Dosavadní favorit voleb, obhájce prezidentského úřadu Hamid Karzáí tak ztratil nadpoloviční většinu potřebnou pro vítězství v prvním kole voleb. Nové prezidentské volby v Afghánistánu se uskuteční 7. listopadu.

"Rozhodnutí volební komise je legitimní, legální a ústavní a je to krok vpřed na cestě Afghánistánu k demokracii", těmito slovy komentoval Hamid Karzáí fakt, že za dva týdny se o prezidentský úřad znovu utká se svým někdejším ministrem zahraničí Abdulahem.

Poté, co byly z volebních výsledků odečteny zfalšované hlasy, přišel Karzáí o vítězství. Podle Petra Přibíka, bývalého českého velvyslance v Pákistánu a Afghánistánu díky tomu utrpěla Karzáího důvěryhodnost: "Před pěti lety byli voliči nadšení a do volebních místností šli i několik dnů. Tentokráte se ale obávám, že při druhém kole zůstanou doma."

"Karzáí reprezentuje neúspěšnou, zkorumpovanou vládu, která pro ně téměř nic neudělala. Není sice jasné do jaké míry za to může on sám, ale v drsné atmosféře povolebního Afghánistánu za to někdo musel převzít odpovědnost, a to byl on," dodává Přibík.

Americký senátor Jim Kerry, který je v Kábulu, přislíbil, že svět je připraven pomoci Afghánistánu s organizací druhého kola voleb. Za správný krok směrem k demokracii označili opakování vole britský premiér Brown, šéf OSN Pankimun i americký prezident Obama.

Jaromír Marek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme