Čína obvinila Google z pirátství a hrozí žalobou

Čína viní Google z ilegálního publikování 18ti tisíc knih na internetu. Podle Pekingu zařadil čínské publikace bez souhlasu autorů a za to mu v případě, že nedojde k mimosoudnímu urovnání sporu, hrozí žaloba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač. Ilustrační foto.

Počítač. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Google zahájil program digitalizace milionů svazků a jejich následné zobrazování on line v roce 2004. Od počátku ale naráží na protesty knihkupců a nakladatelů.

Čínský úřad dohlížející na ochranu práv psaných textů oznámil, že Google bez povolení naskenoval nejméně 17 922 děl a tím porušil mezinárodní zákony. Do elektronické knihovny pak bez získání autorských práv zařadil knihy celkem 570ti spisovatelů včetně prominentních akademiků i vládních úředníků.

Peking proto požaduje dohodu a finanční vyrovnání, v opačném případě nevylučuje žalobu. Google se dostal do sporů s ústřední vládou už několikrát. Minulý rok byl obviněn, že umožňuje vyhledávání stránek s pornografickou tématikou a tím porušuje čínské zákony. Některé jeho servery byly také zablokovány a například YouTube si v nejlidnatější zemi světa neotevřete dodnes.

Čínský zástupce Google se k obvinění Pekingu dosud nevyjádřil. Americká společnost ale už několik let vede spor i s Asociací amerických autorů a Asociací amerických nakladatelů. Obě strany nakonec přistoupily na vyrovnání, dohodu ale nyní musí ještě posvětit newyorský soud.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme