Afghánský prezident Karzáí slíbil reformy proti korupci

Staronový afghánský prezident Hamíd Karzáí chce zahájit reformy zaměřené na potlačení korupce. Slíbil to v televizním vystoupení den poté, co ho afghánská volební komise vyhlásila vítězem prezidentských voleb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hamíd Karzáí

Hamíd Karzáí | Zdroj: ČTK

"Plně si uvědomujeme problémy, které před novou vládou stojí," prohlásil dnes Kazráí s tím, že chce do vytvářeného kabinetu zapojit všechny Afghánce a že ve své vládě přivítá kohokoli z opozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s komentátorem ČRo 6 Janem Fingerlandem na Rádiu Česko

Boj s korupcí byl hlavním požadavkem, který si včera Karzáí vyslechl jak od amerického prezidenta Baracka Obamy, tak od britského premiéra Gordona Browna.

"Afghánistán potřebuje nutně a okamžitě nové kroky na potírání korupce. Potřebuje posílit pozici vlády, aby ta zasáhla všechny obyvatele Afghánistánu," prohlásil Brown.

Zkorumpovanost státní správy kritizuje otevřeně od svého začátku nová americká administrativa. Právě korupce byla jedním z hlavních důvodů, proč Washington už nechtěl Kazráího v čele země.

Karzáí - nejmenší zlo

Podle komentátora Českého rozhlasu 6 Jana Fingerlanda Karzáí je Karzáí přesto pro Afghánistán stále nejmenším zlem.

"Spojené státy ani nikdo jiný z těch, kdo podporovali Hamída Karzáího, nebyli nadšeni tím, jakým způsobem nový režim funguje, ale ukázalo se, že za něj není žádná náhrada," podotkl Fingerland.

Karzáího vyhlásila volební komise vítězem prezidentských voleb poté, co zrušila konání druhého kola. Komise se tak rozhodla poté, co jeho soupeř Abdulláh Abdulláh z druhého kola odstoupil, údajně kvůli obavám, že nebude zajištěna regulérnost hlasování.

"Jak se ukázalo během prvního kola voleb, tak masivní volební podvody se netýkaly jenom kampaně Karzáího, ale i jeho hlavního vyzyvatele. Asi se to momentálně nedá v Afghánistánu udělat jinak než za pomocí určitých čachrů a Karzáímu se podařilo přesvědčit své patrony, že on je pořád ze všech možností ten nejméně špatný," připomněl Fingerland.

Abdulláh Abdulláh naznačil kompromis

Svým odstoupením z voleb podle něj Abdulláh Abdulláh umožnil Karzáího zvolení a naznačil tím, že je ochoten ke kompromisu. Na tom, aby se bývalý ministr zahraničí nakonec objevil ve vládě národní jednoty, o které dnes Karzáí hovořil, mají zájem i Američané.

"Měl různé možnosti, měl možnost z voleb odstoupit takovým způsobem, který by neumožnil nekonání druhého kola. Je pravděpodobné, že právě v současné době Spojené státy nebo OSN tlačí na Abdulláha Abdulláha, aby se do vlády národní jednoty zapojil," dodal komentátor s tím, že výsledek si netroufá odhadovat.

Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme