OSN dočasně stáhne z Afghánistánu víc než polovinu svých lidí

OSN přemístí do bezpečí na šest stovek svých zaměstnanců v Afghánistánu. Důvodem je stále horší bezpečnostní situace v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel v Kábulu

Hotel v Kábulu | Foto: Ivan Pospíchal

Minulý týden při atentátu na ubytovnu v metropoli Kábulu zabili útočníci z hnutí Taliban pět zaměstnanců Spojených národů. Pro OSN to byla nejhorší ztráta od pádu Talibanu v roce 2001.

"Není to žádná evakuace, nebo dokonce stažení z Afghánistánu," ujistil šéf afghánské mise Spojených národů, norský diplomat Kai Eide. A s vojenským příměrem dodal, že nepůjde o lidi "z první linie", ale spíš o záložníky.

Zatímco někteří zaměstnanci OSN Afghánistán úplně opustí, jiní se přesunou pouze do jiné provincie. Bezpečnostní přesun potrvá tři až čtyři týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důsledcích kroku OSN hovořil na Rádiu Česko bývalý velvyslanec v Afghánistánu Petr Přibík

V žádném případě by ale neměl narušit základní práci OSN v Afghánistánu, jako je rozdělování humanitární pomoci. Tento úkol totiž plní místní zaměstnanci.

Jako ústupek talibanským radikálům hodnotí nejnovější krok Spojených národů někdejší český velvyslanec v této zemi Petr Přibík.

"Já si myslím, že udělal chybu generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který se nečekaně objevil v Kábulu a přehnaně tam gratuloval prezidentu Karzáímu, protože si myslel, že útoky Talibanu přestanou, když bude zrušeno druhé kolo prezidentských voleb. A to se tedy mýlil," řekl Přibík ve vysílání Rádia Česko.

Taliban možná pronikl do afghánské policie

Britské ministerstvo obrany mezitím zveřejnilo jména pěti vojáků, které zastřelil v afghánské provincii Helmand tamní policista. Vrah byl jejich svěřencem při výcviku a existuje podezření, že zabíjel na přání extremistického hnutí Taliban.

Premiér Gordon Brown označil zastřelení pěti neozbrojených vojáků za úděsnou ztrátu a řekl, že Talibanu se možná zdařilo proniknout do afghánské policie.

Předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, bývalý člen laburistické vlády Kim Howells prohlásil, že většina britských vojáků by se měla z této země stáhnout.

Howells vyzval premiéra, aby změnil dosavadní strategii a místo snahy porazit teroristy v Afghánistánu by se měl soustředit na obranu samotné Británie.

Milan Kocourek, Marika Táborská, Vojtěch Berger, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme