Obama vyzval v Tokiu Írán a KLDR k plnění závazků

Americký prezident Barack Obama zahájil v Tokiu své osmidenní turné po Asii. Setkal se s japonským premiérem Jukio Hatojamou a společně jednali o spolupráci v boji proti šíření jaderných zbraní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a  Jukio Hatojama

Barack Obama a Jukio Hatojama | Zdroj: ČTK

Barack Obama při té příležitosti opět vyzval Severní Koreu a Írán, aby se podřídily mezinárodnímu společenství.

"Jednali jsme o tom, jak zastavit šíření jaderných zbraní. Od doby, kdy jsem tento cíl vytyčil ve svém projevu v Praze, bylo Japonsko významným partnerem Spojených států. S premiérem jsme přirozeně jednali o Severní Koreji a Íránu."

"Shodli jsme se na tom, že pokud obě země dostojí podmínkám mezinárodního společenství, mohou se otevřít lepší budoucnosti. Ale pokud ne, zůstaneme jednotní a zavedeme příslušné rezoluce OSN," zdůraznil v Tokiu americký prezident.

Právě s odkazem na malou ochotu Teheránu ke spolupráci dnes Obama o další rok prodloužil americké sankce proti Íránu.

USA posílí spojenectví s asijskými zeměmi

Na tiskové konferenci po jednání s japonským premiérem Obama také několikrát podtrhl nutnost spolupráce Spojených států se zeměmi východní Asie.

"Jak už jsem řekl premiéru Hatojamovi, Spojené státy posílí spojenectví s Asií. Snažíme se vytvářet nová partnerství a podílet se na úsilí regionálních institucí pracujících na regionální bezpečnosti a prosperitě."

"Je důležité pochopit, že budoucnost Spojených států a Asie je neodmyslitelně spjatá."

Marika Táborská, Jana Vrubelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme