Írán hrozí omezením spolupráce s jaderným dozorem OSN

Teheránský režim by mohl ,výrazně omezit' spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Prohlásil to předseda íránského parlamentu Alí Lárídžání. Reagoval tak na páteční rezoluci Rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii, která vyzvala Írán, aby přestal budovat nový závod na obohacování uranu, jehož existenci dlouho tajil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Íránský parlament se teď zabývá právě tímto dokumentem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Její Rada guvernérů má 35 členů, pro rezoluci jich bylo 25 a jen tři byli proti. Jde o první akci této světové agentury proti Íránu v uplynulých čtyřech letech.

Významný íránský konzervativní poslanec Mohammad Karamírád prohlásil, že Teherán by měl v reakci vystoupit z Úmluvy o nešíření jaderných zbraní, což by prakticky znemožnilo jakoukoli kontrolu íránského nukleárního programu. Karamírád také spekuloval, že Írán by mohl opětovně zakázat vstup do země zahraničním jaderným inspektorům.

Rezoluci dohlížecí agentury Organizace spojených národů proti novému íránskému závodu na obohacování uranu u posvátného města Kómu připravilo šest mocností, které často jednají o nebezpečí, plynoucím z íránského jaderného programu - Spojené státy americké, Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína. Za dokument ostře kritizující Teherán se tentokrát postavily i Moskva a Peking.

Prakticky jednoznačný mezinárodní postoj podtrhl šéf MAAE Muhammad Baradej, který v pondělí opouští svou funkci. Jedním z jeho posledních vyjádření tak bylo, že kvůli nedostatku spolupráce ze strany Teheránu není možné ověřit, jestli íránský jaderný program opravdu slouží pouze civilním účelům.

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme