Řeka Ganga projde celkovou očistou

Světová banka půjčí indické vládě miliardu dolarů na vyčištění jedné z nejšpinavějších a nejdelších řek světa Gangy. Prezident Světové banky Robert Zoellick v Dillí oznámil, že projekt pokryje celou říční síť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ranní koupel - Váránasí (Utar Pradeš). Nejsvatější indické město, je prý věčné, překonává jakékoli časoprostorové omezení.

Ranní koupel - Váránasí (Utar Pradeš). Nejsvatější indické město, je prý věčné, překonává jakékoli časoprostorové omezení. | Foto: Jiří Hůla

Ganga je dlouhá 2500 kilometrů a končí v ní chemikálie z továren, zemědělské pesticidy a další odpad. Na vodě z Gangy přitom závisí asi 400 miliónů lidí.

Řeka Ganga je v Indii považována za posvátnou. "Zbožní hinduisté by se měli alespoň jednou za rok v Ganze vykoupat, aby ze sebe smyli ovoce špatných činů," říká zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu Milan Slezák, který v Indii na březích Gangy opakovaně byl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu Milan Slezák mluvil na Rádiu Česko o indické řece Ganga.

"Hinduisté také věří tomu, že když se napijí vody z Gangy, vyléčí to mnoho nemocí. Je prý též dobré se této vody napít na smrtelné posteli. Mnozí hinduisté přicházejí ke Ganze zemřít, čímž vytvářejí ekologický problém, protože jejich tělo se spálí na schodištích v posvátném městě Varánásí a popel se špatně spálenými zbytky se vmete do řeky," pokračuje Slezák.

Očista bude komplexní

Mnozí komentátoři však pochybují o úspěchu současné akce. Gangu se totiž snažily vyčistit i některé předchozí indické vlády, ovšem bez úspěchu.

"Byl na to tehdy nedostatek peněz i času a cíle byly omezené. Když si stanovíte cíl, že má být voda z Gangy během pár let pitelná, nutně neuspějete. Řeka měří 2500 kilometrů a zdejší situaci nelze řešit postupně. Řeka vyžaduje komplexní přístup, dostatek peněz a realistické cíle," vysvětluje Milan Slezák.

K miliardě dolarů od Světové banky navíc indická vláda přidá další dvě miliardy dolarů. Dillí chce situaci v řece zlepšit do roku 2020.

"Vyřešit znečištění v Ganze je nutností, aby se situace v řece ještě nezhoršovala. Znečištění by výrazně dopadlo nejen na oněch 400 miliónů lidí, kteří žijí podél jejího toku, ale mohlo by výrazně zasáhnout i do ekosystému Indického oceánu, kam se Ganga vlévá," uzavírá zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu Milan Slezák.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme