Čína zaplatí za snižování emisí 30 miliard dolarů ročně

Čína chce do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o 45 procent na jednotku hrubého domácího produktu ve srovnání s rokem 2005. Přijde ji to až na 30 miliard dolarů ročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouřící tovární komín

kouřící tovární komín | Foto: Alena Palečková

Podle vědců z Lidové univerzity v Pekingu, vycházejících z údajů Mezinárodní energetické agentury, bude Čína muset v příštích 10 letech investovat do ekologicky šetrných technologií 400 miliard dolarů. Jedině tak splní plán ústřední vlády.

Jednotlivá ministerstva proto zvažují zavedení zvláštní daně, která zvýší cenu pohonných hmot i elektrické energie. Poplatky jednotlivých domácností by se navíc ročně zvýšily v přepočtu o tisíc korun.

Peking se ale dosud písemně k žádnému omezení vypouštění skleníkových plynů nezavázal. Čína v současnosti vypouští nejvíce skleníkových plynů do ovzduší na světě a její přístup ke snižování emisí bude klíčový i pro nadcházející summit o klimatu v Kodani.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme