Obama: Vyslat posily do Afghánistánu bylo nejtěžším rozhodnutím

Spojené státy vyhodnotí koncem příštího roku novou strategii v Afghánistánu a pokud nepovede k větší bezpečnosti tamních obyvatel, pozmění ji. Řekl to v rozhovoru pro americkou televizi CBS prezident USA Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výcvik střelby afghánských vojáků

Výcvik střelby afghánských vojáků | Foto: 601. skupina speciálních sil

Strategie amerického prezidenta počítá s navýšením počtu vojáků v asijské zemi skoro o třetinu - na zhruba sto tisíc během příštích měsíců. Vysláním početných posil reagoval Obama na sílící povstání militantů z hnutí Taliban.

Násilím sužovanou zemi o víkendu nečekaně navštívil britský premiér Gordon Brown. V televizi CNN pak řekl, že podle něj budou následující měsíce kritické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský premiér Gordon Brown o situaci v Afghánistánu.

"Důležité bude ukázat, že pro podporu naší vojenské mise v Afghánistánu mezi britskou veřejností je klíčová schopnost britských vojáků oslabit Taliban. Zároveň bych ale zdůraznil odpovědnost na straně afghánské vlády, která by v budoucnu měla sehrát větší roli v tom, co má být vykonáno," uvedl Brown.

Jan Prokeš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme