V pekingském Ptačím hnízdě je sjezdovka

Čínská olympijská ikona, Národní stadion v Pekingu, se přeměnila na místo zimních radovánek. Ptačí hnízdo totiž pokryl sníh a obyvatelé Pekingu i jeho návštěvníci si v něm mohou i zalyžovat. Stavba za půl miliardy dolarů po olympijských hrách zůstávala téměř nevyužita a její majitelé se teď snaží hledat její nové využití.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Ptačí hnízdo s olympijskou pochodní

Stadion Ptačí hnízdo s olympijskou pochodní | Foto: Wikimedia Commons

Ptačí hnízdo se tak opět stává vyhledávanou atrakcí i konkurencí zamrzlým pekingským jezerům, která se hlavně o víkendech pokryjí tisíci návštěvníky.

Vybudování sněhové království na ploše Národního stadionu ale nebylo levnou záležitostí. Investory přišlo v přepočtu na 160 milionů korun. Pomáhat přijeli experti ze ski rezortu Chuaj, k výrobě umělého sněhu bylo zapotřebí 25 tisíc kubíků vody, bez ohledu na to, že metropole má chronický problém s jejím nedostatkem.

Výsledkem je však zimní ráj, který má nalákat nejen obyvatele Pekingu, ale i turisty z okolních čínských oblastí, Hong Kongu a Tchajwanu. A nejvíc právě v období vánočních svátků.

Majitelé, které provoz stadionu stojí devět milionů dolarů ročně, doufají, že se jim vynaložené náklady vrátí zpět. Jak říkají, kdo by si přeci nechtěl zalyžovat v místě, odkud se do celého světa přenášel zahajovací ceremoniál 29. Letních olympijských her a kde trhal světové rekordy Jamajčan Usain Bolt.

Robert Mikoláš, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme