Spor mezi Googlem a Čínou se nadále hrotí

Do války slov mezi výrobcem nejpopulárnějšího internetového vyhledávače Google a Čínou se nově vložila i americká vláda. Ta podpořila Google, který kritizuje Čínu za cenzuru internetu a nepřímo ji obviňuje z nedávného hackerského útoku na Google a dalších dvacet technologických firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Street View tříkolka mapovala místa nedostupná autem

Street View tříkolka mapovala místa nedostupná autem | Foto: Google

Během něj byly Googlu a dalším zcizeny důležité informace a ten tak na protest nyní vyhrožuje odchodem z čínského trhu.

"Po oznámení této zprávy před několika dny, klesly akcie Googlu o několik procent. Od té doby zase o něco narostly, ale prvotní reakce byla viditelně negativní," řekl analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský ve Světě o deváté.

Na konkurenčním čínském vyhledavači Baidu byla naopak reakce velmi pozitivní. Odchod Googlu z Číny by domácí firmě velmi pomohl. Stažení Googlu z Činy ale Moravanský nepředpokládá.

Nicméně Google, jehož hlavním zdrojem příjmů jsou tržby z internetové reklamy, údajně nehodlá nadále snášet cenzuru na čínském internetu. Ve svém prohlášení doslova uvádějí: "Rozhodli jsme se, že už nadále nechceme pokračovat v cenzuře výsledků vyhledávání na Google.cn."

Podle sinoložky Zuzany Li je v Číně internetová cenzura velmi rozšířená a závažná. Například nikdo se v Číně nedostane na youtube.com. Servery, které nespolupracují s čínskou vládou, nemají na trhu šanci.

Roman Chlupatý, Karolína Koubová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme