Pchjongjang hrozí Soulu přerušením všech jednání

Severní Korea pohrozila přerušením veškerého dialogu a jednání s Jižní Koreou. Důvodem je podle agentury AP údajný plán Soulu, jak se vypořádat s potenciálními nepokoji v komunistické zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Severokorejská Komise národní obrany také varovala, že proti Jižní Koreji zahájí "odvetnou válku" v souvislosti se zmíněným plánem, který byl podle KLDR vytvořen s cílem agrese.

Z prohlášení nicméně nevyplývá, jestli do zastavení jednání KLDR započítává i šestistranné rozhovory o svém kontroverzním jaderném programu.

V posledních týdnech vysílá KLDR různorodé signály. Ve čtvrtek navrhla Jižní Koreji zahájení jednání o obnově společných turistických projektů a dnes také oznámila, že od Soulu přijme nabízených 10 000 tun potravinové pomoci.

Deset let patřila Jižní Korea k největším dárcům pomoci zbídačelé stalinistické zemi. Avšak v roce 2008 nastoupil do čela země prezident I Mjong-bak, který zaujímá neoblomný postoj vůči Pchjongjangu a bezpodmínečnou pomoc zastavil.

Šárka Ševčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme