Někdejší viceprezident čínského Nejvyššího soudu dostal doživotí

Bývalý viceprezident čínského Nejvyššího soudu bral úplatky a zbytek života stráví za mřížemi. Chuang Sung-jou byl odsouzen za braní úplatků a zpronevěru. Jde o jednoho z nejvyšších představitelů komunistického režimu Čínské lidové republiky, který byl uvězněn za korupci. Tu přitom označuje za největší hrozbu pro vládnoucí stranu i prezident Chu Ťin-tao.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Chuang Sung-jou získal v letech 2005 až 2008 úplatky ve výši zhruba deseti milionů korun. Na konci 90.let minulého století pak podle zdůvodnění rozsudku zpronevěřil v přepočtu tři miliony korun.

Bývalému viceprezidentovi Nejvyššího soudu byl zároveň zkonfiskován veškerý majetek a odsouzený navždy přišel i o svá politická práva.

Korupce je přitom v Číně označována za největší problém a vedení země jí vyhlásilo nekompromisní boj. K trestu smrti proto byli za korupci nedávno odsouzeni např. bývalý ředitel společnosti vlastnící letiště v metropoli Pekingu i nejvyšší představitel ropného gigantu Snopec. Na verdikt nyní čeká za braní úplatků i někdejší jaderný šéf Kchang Ž'-sin.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme