Studentský vůdce z Ťien-an-men stráví 9 let v čínském vězení

Čína odsoudila vůdce studentských demonstrací z roku 1989 k devíti letům odnětí svobody. Čou Jung-ťün byl uznán vinným z podvodu, on sám to ale odmítá a chce se proti rozsudku odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Připomínka výročí masakru na Ťien-an-men

Připomínka výročí masakru na Ťien-an-men | Foto: Robert Mikoláš

Bývalý šéf Studentské autonomní unie, který získal americké občanství, byl zatčen v srpnu 2008 v Hong Kongu a předán čínským úřadům. 42tiletý Čou použil při vstupu do Hong Kongu falešný pas se jménem osoby, která byla na černé listině peněžních ústavů.

Číňané žijící v exilu jsou totiž prakticky odkázáni na agentury, které jim zajišťují náhradní cestovní doklady. Studentský vůdce z Ťien-an-men byl po potlačení demonstrací v roce 1989 čtyři roky vězněn. Poté zemi opustil a stal se americkým občanem.

Když Čínu v roce 1998 opět navštívil, byl odsouzen k tříletému pobytu v převýchovném táboře. Nyní se pokusil ilegálně vstoupit do rodné země kvůli tomu, aby navštívil své staré a nemocné rodiče.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme