Čínská média kritizují Spojené státy za prodej zbraní Tchaj-wanu

Čínská média se ostře pustila do Spojených států kvůli prodeji zbraní Tchaj-wanu. Bílý dům souhlasí s dodávkou vrtulníků, protiraketových střel a dalšího vojenského materiálu Tchaj-peji za 6,4 miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Tchaj-peje

V ulicích Tchaj-peje | Foto: Robert Mikoláš

Čínský ministr zahraničí už o víkendu označil krok Washingtonu za ohrožení národních zájmů. Peking už kvůli tomu pozastavil vojenskou spolupráci s USA a hrozí sankcemi americkým firmám, které se budou na prodeji zbraní podílet.

Vládní list China Daily dávají vinu za zhoršení vztahů jednoznačně Spojeným státům. Podle listu tak budou všechny následující kroky čínského vedení ospravedlnitelné. Komunistické noviny People´s Daily pak rozhodnutí Washingtonu přirovnává ke studené válce.

List Global Times a internetový portál Sohu už také volají po bojkotu amerického zboží. Podle analytiků ale budou mít tyto výzvy jen krátkého trvání, stejně jako tomu bylo v případě japonských a francouzských výrobků.

Peking se ale na druhé straně zdržuje kritiky na adresu Tchaj-wanu. Vztahy Pekingu a Tchaj-peje se totiž po nástupu tchajwanského prezidenta Ma Jing-ťioua výrazně zlepšily, především v ekonomické oblasti a komunistické vedení nechce současný trend nijak ohrozit.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme