Severní a Jižní Korea jednaly o budoucnosti společné ekonomické zóny Kaesong

Severní a Jižní Korea dnes jednaly o osudu zvláštní ekonomické zóny Kaesong, kde severokorejští zaměstnanci pracují pro jihokorejské firmy. A to přesto, že minulý týden zasypával komunistický sever moře v blízkosti hranice obou zemí stovkami raket. O výsledcích jednání zatím místní média neinformovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Delegace měly vyřešit rozpory v záměrech Pchongjangu a Soulu. Jih chce lepší ubytování pro zaměstnance a snadnější přístup do Kaesongu, který je kousek od hranice obou zemí. Sever naopak požaduje víc peněz jak za možnost vyrábět na svém území, tak i pro samotné zaměstnance. Těm ale podle všeho stát platy bere.

Zvláštní ekonomická zóna v Kaesongu existuje od roku 2003. Teď ji využívá zhruba 110 jihororejských firem. Přitom podle původních plánů mělo v roce 2007 zónu využívat 300 firem a roční obrat měl být zhruba 2,8 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

KLDR a Jižní Korea mají jednat o osudu severokorejské průmyslové zóny Kaesong. Podrobnosti přiblížil Rádiu Česko doktorandský kandidát studující v Jižní Koreji Viktor Hollmann.

"Takže čistě z ekonomického hlediska bych to za úspěch nepovažoval," řekl Rádiu Česko doktorandský kandidát studující na Korea Advanced Institute of Science and Technology Viktor Hollmann. Důvodem jsou podle něj administrativní problémy při jednáních se Severní Koreou.

Hollman připomněl, že pro Jižní Koreu znamená Kaesong politicky motivovaný projekt, který má podpořit sbližování obou zemí.

"Jednak vláda v Soulu se netají inspirací v podobných projektech, které probíhaly v 70. a 80. letech v Německu. Za druhé investice veškerých soukromých firem do průmyslové zóny v Kaesongu jsou jištěny jihokorejskou vládou do výše 90 procent a projekt je zastřešený jedním z nejsilnějších jihokorejských ministerstev," uvedl.

Kaesong měl být jakýmsi modelem, po vzoru kterého budou na území Severní Koreje vznikat další ekonomické zóny. "V KLDR existují i jiné ekonomické zóny, ale ty nejsou zdaleka tak využívány jako průmyslová zóna v Kaesongu," řekl Hollman.

Důvodem je podle něj nevyzpytatelná severokorejská vláda a také nevyzpytatelné technické zázemí. "Kaesong je napojen na jihokorejskou elektrickou i telefonní síť, takže nejsou tam výpadky, se kterými se potýkají průmyslové podniky v Severní Koreji," přiblížil z Jižní Koreje Viktor Hollmann.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme