Čína posiluje bezpečnostní jednotky v oblasti obývané Ujgury

Čínská policie nabírá tisíce mužů, které chce poslat do Sin-ťiangu. Podle Pekingu je nutné zabránit šíření terorismu a separatismu v této autonomní oblasti obývané muslimskými Ujgury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

činští policisté

činští policisté | Foto: Robert Mikoláš

Úřady po loňských násilnostech rozhodly o náboru pěti tisíc policistů. Při střetech mezi čínskými Chany a Ujgury tehdy zemřelo na 200 lidí.

Nové posily mají zajistit klid a pořádek ve stále neklidném regionu, prohlásil čínský ministr veřejné bezpečnosti Meng Ťien-ču, podle kterého stále hrozí nepřátelské akce ze strany ujgurských separatistů a teroristů.

Do speciálních jednotek, které jsou obdobou zvláštních oddílů SWAT ve Spojených státech, se z plánovaného počtu už přihlásilo 3600 osob. V Sin-ťiangu budou rozmístěny do konce března.

Za podíl na loňských násilnostech bylo dosud popraveno či k trestu smrti odsouzeno 26 lidí, většinou Ujgurů.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme