Vztahy Čína a USA jsou napjaté. Ekonomicky i politicky

Jde o dva tak mocné hráče, že jejich spory mohou ovlivnit hospodářství celého světa. A vypadá to, jakoby neshody mezi Spojenými státy a Čínou v posledních dnech nabývaly na intenzitě. Americký prezident Obama řekl, že nehodlá ustupovat Číně v obchodních otázkách. Jedním z klíčových bodů je kurz čínské měny juanu, který je podle amerických obchodníků uměle podhodnocený, což dává Číňanům nefér cenovou výhodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama s čínským premiérem Wen Ťia-Paem

Barack Obama s čínským premiérem Wen Ťia-Paem | Foto: AFP

Čínské ministerstvo zahraničí dnes v reakci na Obamova slova uvedlo, že kurz juanu není hlavním důvodem toho, že Čína má vůči Spojeným státům obchodní přebytek.

Podle analytika společnosti Deloitte Luďka Niedermayera jsou vzájemné vztahy vyhroceny zejména ze tří důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomické a politické vztahy Číny a USA. Téma pro analytika společnosti Deloitte Luďka Niedermayera a komentátora ČRo Milana Slezáka.

"Potvrzuji, že kurz juanu je opravdový problém, jelikož Čínu zvýhodňuje v exportu a naopak ztěžuje importérům dodávat na čínský trh vlastní produkty. Druhý problém vidím v trvalé porušování autorských a licenčních práv ze strany Číny. Třetím úskalím je ekologie, jelikož řada čínských firem generuje své výsledky na základě porušování emisních a jiných ekologických limitů," myslí si Niedermayer.

Čínská ekonomika roste díky exportu. Otázkou je, zda je Čína otevřená, pokud jde o možnosti expanze zahraničních firem na čínském trhu, a to i vezmeme-li v úvahu právě úmyslně podhodnocený juan. "Kurz juanu je bohužel zcela determinující pro zahraniční firmy, které chtějí působit na čínských trzích. Juan je staví do silně nevýhodné pozice.

Podle zahraničně-politického komentátora ČRo 1 - Radiožurnálu Milana Slezáka má zhoršení vztahů obou mocností také politický aspekt. "Je logické, že počáteční oteplení vztahů, způsobené zvolením Obamy do prezidentského křesla ve Spojených státech, střída ochlazení. Číňané totiž vidí, že Obama nehodlá ustoupit nátlaku z jejich strany a právě navzdory diplomatickým intervencím se hodlá sejít s Dalajlámou nebo vyzbrojit Tchajwan moderními zbraněmi," uvedl Slezák.

Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme