Čína prolamuje tabu, vydává knihu o Čankajškovi

Čína vydá knihu o svém úhlavním nepříteli. Publikace o Čankajškovi bude zahrnovat dopisy a poznámky tohoto vůdce čínských nacionalistů a prvního prezidenta Tchajwanu. Od vzniku Čínské lidové republiky v roce 1949 prakticky nesmělo být jeho jméno zveřejněno, v současnosti ale mezi tchajwanským Kuomintangem a komunistickou vládou v Pekingu dochází k obnovení vztahů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína: Oslavy 60. výročí

Čína: Oslavy 60. výročí | Foto: Robert Mikoláš

Obyvatelé ČLR se budou vůbec poprvé oficiálně moci seznámit s dopisy, které generalissimus psal své ženě, dětem i vnukům. Součástí publikace je i korespondence s Čankajškovou manželkou, tehdejší první dámou, která v období druhé světové války zajišťovala pro svého muže podporu ve Spojených státech.

Nacionalisté museli po porážce s komunisty v roce 1949 utéci na Tchajwan. Jejich zdejší režim až do začátku 70. let minulého století uznávala většina zemí světa jako jediný čínský legitimní. Tchajwan zastával i post v Radě bezpečnosti OSN.

Čankajšek, který se stal nástupcem zakladatele moderní Číny Sunjatsena a ovlivňoval dějiny nejlidnatější země světa po velkou část 20.století, zemřel na Tchajwanu v roce 1975.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme