Čína se chystá na příchod Roku tygra, šelmě ale hrozí v zemi vyhubení

Stav tygří populace v Číně se snižuje. V současnosti žije ve volné přírodě v nejlidnatější zemi světa maximálně 50 kusů této kočkovité šelmy. Podle expertů jsou na vině prudký hospodářský rozvoj i lov kvůli tradiční medicíně. Peking doufá, že se podaří zvýšit alespoň počet těchto zvířat chovaných v zajetí, a to i díky nadcházejícímu Roku tygra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tygr ussurijský Xeron

Tygr ussurijský Xeron | Foto: Robert Kopia, Zoo Ostrava

Podle Společnosti pro ochranu divoké přírody v Číně dnes žije dvacet tygrů v severovýchodních provinciích Chej-lung-ťiang a Ťi-lin, dalších asi 15 v Tibetu a zhruba deset v Jün-nanu na jihozápadě země.

Experti ale varují, že s výjimkou Dálného Východu se jejich počet stále snižuje a hrozí jejich vyhynutí, podobně jako se to stalo v případě tygra jihočínského. Důvodem je zejména destrukce přirozeného prostředí této největší kočkovité šelmy.

Čínské úřady se na druhé straně chlubí stovkami tygrů chovanými v zoologických zahradách a parcích. V těchto dnech, tedy v období příchodu nového lunárního Roku tygra k nim navíc má přibýt další stovka mláďat.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme