Severokorejci povinně slaví narozeniny vůdce a ptají se po nástupci

Miliony Severokorejců povinně oslavují narozeniny svého vůdce. Kim Čong-ilovi je dnes 68 let, jeho země ale hladoví a nedávná měnová reforma udělala z většiny obyvatel KLDR žebráky. Experti přesto neočekávají pád totalitního režimu, svět i sami Severokorejci se navíc ptají, kdo se stane Kimovým nástupcem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy narozenin Kim Čong-ila v KLDR

Oslavy narozenin Kim Čong-ila v KLDR | Zdroj: ČTK

Tance v ulicích, zdravice stranických kádrů i sportovní představení, to vše na počest drahého vůdce. Nechybí ani proslulé kimčongílie, květiny speciálně pro něho vyšlechtěné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy narozenin Kim Čong-ila přiblížil v Dopoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Vláda v Pchjongjangu u této příležitosti ale rozdává "dárky lásky", jak je nazývá, doslova všem. Hlavně pak děti dostávají bonbóny a sušenky. Kimovy narozeniny jsou přeci největším svátkem v KLDR.

A podle vládní agentury KCNA si Kim Čong-ila váží i ve světě, blahopřání mu proto přicházejí z celého světa a v zemích jako Etiopie, Demokratická republika Kongo nebo Írán pořádají u této příležitosti výstavy nebo promítají filmy.

Nálada na bodu mrazu

Letos ale přeci jen nejsou oslavy tak bouřlivé. Žádná raketa dlouhého doletu jako vloni, kterou krátce nato následoval druhý jaderný test a Severokorejci si ráno cestou do práce mohli na zastávkách číst o neohroženosti a síle vládnoucího režimu.

Naopak, jednání o návratu Severní Koreje k rozhovorům o jejím nukleárním programu i rozhovory o ekonomické pomoci jsou v plném proudu. Bez ohledu na pokračující nepřátelskou propagandu.

Zdraví Kim Čong-ila je chatrné, země se topí v hospodářských potížích a nálada obyvatelstva je na bodu mrazu. Kvůli revalvaci měny totiž lidé přišli o všechny úspory. K tomu stoupla cena rýže za uplynulý měsíc desetkrát a ještě se na ní stojí dlouhé fronty.

Kult osobnosti musí pokračovat

Kim Čong-il v jednom z ojedinělých rozhovorů pro ruskou agenturu Itar-tass odpověděl, že jeho největším koníčkem je chodit mezi lidi a vojáky, naslouchat jim, seznamovat se s jejich každodenními starostmi i radostmi. Je to prý jeho největší radost, stejně jako se o Severokorejce starat.

Sám Kim ale dobře ví, že jeho hlavní starostí je zajistit pokračování jediné komunistické dynastie na světě. Nástupcem se má stát nejmladší syn Kim Čong-wu.

Cestičku se mu v uplynulých měsících už také snažil pořádně prošlapat. Kim Čong-wu byl jmenován zástupcem na postu předsedy Národního obranného výboru, protože loajalitu jedné z největších armád na světě může brzy potřebovat. Oficiálně získal i titul "vynikající soudruh" podobně jako jeho otec a dědeček. Kim Čong-il a Kim Ir-sen byli označováni "velký a drahý vůdce".

Kim Čong-wu, který studoval ve Švýcarsku a mluví anglicky, německy i francouzsky, je navíc protěžován poslední ženou Kim Čong-ila, Kim Ok. Pokračování kultu osobnosti v severokorejském podání tak bude zcela jistě nejlepším dárkem.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme