Malajsie řeší problém s ponorkou, která nemůže pod vodu

Malajsie, jeden za asijských ekonomických tygrů, se pyšní novou vojenskou ponorkou. Má ale jednu zásadní chybu - nesmí se potopit pod hladinu. Pravděpodobně by se už nikdy nevynořila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ponorka na hladině (ilustr. foto)

ponorka na hladině (ilustr. foto) | Foto: Federation of American Scientists

Ponorku, která dostala jméno Tunku Abdul Rahman po prvním malajském premiérovi, vyrobilo a dodalo konsorcium francouzských a španělských firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Malajsie řeší problém s ponorkou, která nemůže pod vodu

Pro Malajsii to byla to velká sláva, když ponorku na konci loňského roku spustili na vodu.

Malajsie, která stále patří mezi země s rychle rostoucí ekonomikou, chtěla hájit své zájmy v regionu i za pomoci podvodních plavidel. Za dvě zbrusu nové ponorky proto zaplatila v přepočtu asi 20 miliard korun.

Naděje, které do ní Malajci vkládali, ale ponorka Tunku Abdul Rahman ani zdaleka nesplnila. Záhy se objevilo tolik závažných technických problémů, že nesmí pod hladinu.

Silně do ní zatéká, což je pro ponorku docela velký problém. Zůstává proto v docích na speciálně pro ni vybudované námořní základně.

Ponorka v záruce

Malajci přitom předpokládali, že nové plavidlo stráví na moři nejméně 240 dní v roce. Ministerstvo obrany ale věří, že se francouzsko-španělskému výrobci podaří všechny problémy vyřešit.

"Vadné díly jsou v záruce, dodavatelé je tedy musí vyměnit za funkční," uvedla pro Malay Mail Online mluvčí ministerstva.

Druhá ponorka od stejného výrobce by měla do Malajsie dorazit v polovině letošního roku. Malajci věří, že toto plavidlo bude schopné ponoru hned napoprvé.

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme