Čína odsoudila setkání Obamy s dalajlámou

Čína označila setkání amerického prezidenta Baracka Obamy s dalajlámou za hrubé porušení mezinárodních norem. Šéf Bílého domu vyjádřil dalajlámovi podporu v uchování jedinečné tibetské kultury i dodržování lidských práv Tibeťanů v Čínské lidové republice. Peking to ale označuje za vměšování se do vnitřních záležitostí země a vyzývá Washington k dodržování politiky jedné Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání Baracka Obamy s dalajlámou

Setkání Baracka Obamy s dalajlámou | Zdroj: ČTK

Schůzka je porušením společných deklarací Washingtonu a Pekingu o respektování čínské suverenity, prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Jak dodal, americká vláda v minulosti několikrát potvrdila, že Tibet je součástí Číny a že nepodporuje nezávislost Tibetu.

Vládní agentura Sin-chua pak napsala, že ještě v listopadu sliboval Barack Obama při své první oficiální návštěvě ČLR budování nových vztahů mezi oběma zeměmi v 21. století založených na porozumění a spolupráci, po třech měsících je ale vše jinak.

Hlavním důvodem je prý snaha odvést pozornost od aktuálních problémů, kterým demokraté čelí doma i v zahraničí.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme