Čína má po sto letech přímý přístup k Japonskému moři

Čína po více než sto letech získala přímý přístup k Japonskému moři. Na základě dohody si pronajme severokorejský přístav Radžin, který má zajistit ekonomický rozvoj čínského Dálného východu i turistického ruchu v této oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská lidová republika

Čínská lidová republika | Foto: Emanuel Macoun

Čínská provincie Ťi-lin si na deset let pronajala severokorejský přístav Radžin, který od roku 1991 tvoří zvláštní ekonomickou zónu Rason. Díky dohodě získá exkluzivní práva na užívání doků i možnost budování vlastní infrastruktury.

Peking, který o přístup k Japonskému moři přišel v 19. století, chce z Dálného východu vytvořit obchodní bránu spojující Čínu s Ruskem, oběma Korejemi i Japonskem.

Práva na užívání jednoho z doků si už dříve zajistilo i Rusko, jehož tichomořské přístavy narozdíl od severokorejského Radžinu zamrzají. Budovaná železnice totiž zrychlí přepravu japonského a korejského zboží do Evropy.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme