Google přesměroval vyhledávač do Hongkongu. Čína to kritizuje

Google v Číně ukončil vlastní cenzuru internetu, vyhledávač přesměroval do Hongkongu. Čína tento krok kritizuje a označuje ho za porušení dohod i zákonů země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač. Ilustrační foto.

Počítač. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Spor mezi Pekingem a společností Google, který vyvolal i slovní přestřelku mezi vládami obou zemí, začal letos v lednu.Google totiž dále odmítl cenzuru a protestoval proti útokům čínských hackerů.

Obyvatelé ČLR jsou od úterního rána automaticky přesměrováni na hongkongské stránky Googlu, kde mohou potřebné údaje nalézt v čínském jazyce. Kvůli zvýšenému náporu je však vyhledávání pomalejší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co rozhodnutí firmy Google znamená v praxi, jsme v Ozvěnách dne rozebrali se zpravodajem ČRo v Číně Robertem Mikolášem.

Google své rozhodnutí hájí a tvrdí, že je legální a navíc Číňanům zvýší možnost přístupu k informacím. Čínské úřady jsou však zcela opačného názoru, postup americké společnosti ostře odsuzují a označují ho za zcela špatný.

Podle Pekingu Google porušil písemný závazek daný při vstupu na čínský trh. Experti očekávají, že Peking přístup čínských uživatelů na hongkongský servis zablokuje, bez ohledu na to, jak bude reagovat svět.

„Pro vládnoucí stranu je totiž kontrola informací prioritní kvůli udržení moci, a i když je nyní pod drobnohledem kvůli tomuto, ale i jiným sporům,“ vysvětlil v Ozvěnách dne zpravodaj ČRo v Číně Robert Mikoláš.

„Například kvůli uměle udržované hodnotě vlastní měny, yuanu, nebo probíhajícími procesu s pracovníky britsko-australského těžebního gigantu Rio Tinto obviněnými i z průmyslové špionáže, si nelze představit, že by ustoupila,“ dodal.

Čína pro Googole představuje lukrativní trh

ČLR je vůbec největším internetovým trhem na světě, v současnosti má téměř 390 milionů uživatelů. Navíc Google je tady velmi populární, i když zdaleka není na domácím trhu dominantní, přes 60 procent totiž ovládá čínský technologický obr Paj-tu, americká společnost se na čínském trhu podílí zhruba 30 procent. To jí přinášelo roční zisk kolem 600 milionů dolarů.

Představitelé americké společnosti nyní přiznávají, že přijetí posledního rozhodnutí bylo velmi těžké, ale že se z Číny nechtějí zcela stáhnout. Chtějí dále udržovat své obchodní aktivity a také uspět s takzvaným chytrým telefonem Android.

„Těžko si ale představit, že by tomu byl Peking v současné chvíli nakloněn a určitě bude klást co největší překážky. Ostatně licence na internetové služby Googlu v Číně vyprší 31.března,“ dodal z Hongkongu zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme