Konference o obchodování s ohroženými živočichy skončila fiaskem

Závěry mezinárodní konference o obchodování s ohroženými živočichy, která dnes skončila v katarském hlavním městě Druhá, působí jako naprostá porážka ekologů a ochránců zvířat. Během konference nepřibyl ani jeden nový druh na seznam zvířat chráněných před komerčními zájmy. Dnes delegáti přehlasovali i úterní rozhodnutí o ochraně žraloka sleďového.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuňák obecný

Tuňák obecný | Foto: Mississippi-Alabama Sea Grant Consortium

„Návrhů bylo 42 a některé druhy živočichů se podařilo zařadit. Ovšem není mezi nimi žádný druh, který je komerčně využívaný, jako jsou například žraloci, tuňák, lední medvěd a další. Jedná se o živočichy, u kterých je omezení lovu a obchodu s nimi pro některé státy bohužel nepřijatelné,“ říká český delegát na konferenci Adam Kurz z české Agentury pro ochranu přírody a krajiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konferenci o obchodování s ohroženými živočichy mluvil na Radiožurnálu český delegát na konferenci Adam Kurz z české Agentury pro ochranu přírody a krajiny.

Ochranu ledních medvědů prosazovaly Spojené státy americké. Proti byla ale hlavně Kanada, kde jsou medvědi loveni především domorodými obyvateli a dále využíváni či prodáváni turistům.

Ochrana vysoce ohrožených žraloků, kterou kromě USA prosazovala i Evropská unie, neprošla především přes Čínu a Japonsko. V asijských zemích se totiž žraloci loví kvůli svým ploutvím, využívaným na polévku. Zbytek žraloka je po jejich odřezání nevyužit hozen zpátky do moře.

„Hlavně Japonsko má velmi silnou pozici, a protože většinu navrhovaných ohrožených druhů komerčně loví, jejich ochranu se mu podařilo odmítnout,“ dodává Kurz.

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme