Desítky čínských horníků bojují o život. Důl zaplavila voda

Severočínský důl zaplavila voda, o život bojuje přes 150 horníků. V době neštěstí se v podzemí nacházelo 261 mužů, stovce z nich se podařilo dostat na povrch. Čínské doly jsou nejnebezpečnějšími na světě, každý den v nich v průměru zahyne sedm havířů. Na jejich práci je ale závislá ekonomika země, dvě třetiny energie se totiž vyrábí v uhelných elektrárnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Zollverein

Důl Zollverein | Foto: Jiří Hošek

Záchranáři v dole Wang-ťia-ling v provincii Šan-si se snaží vyprostit horníky, kteří uvízli v podzemí, zároveň odčerpávají vodu ze zatopené šachty.

Neštěstí vyvolalo velkou pozornost domácích médií, a to nejen kvůli počtu ohrožených havířů, ale i proto, že podnik patří státní společnosti a je podporován vládními úřady. Podle odhadů se totiž v jeho podzemí nachází dvě a čtvrt miliardy tun uhlí. V loňském roce přitom byly v Číně vytěženy celkem tři miliardy tun tohoto fosilního paliva.

K poslednímu velkému neštěstí došlo vloni v listopadu, kdy po výbuchu zemřelo 108 havířů. Počet obětí se sice každoročně snižuje, přesto však podle státního bezpečnostního úřadu bude trvat ještě nejméně deset let, než se situace výrazně zlepší.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme