V loňském roce bylo ve světe popraveno nejméně 714 lidí

Během loňského roku bylo ve světě popraveno nejméně 714 lidí. Mnozí údajně v nespravedlivých procesech. Alespoň to plyne z každoroční statistiky organizace Amnesty International, zaměřené na užívání nejvyššího trestu na celém světě. Do statistik přitom nebyla zahrnuta Čína, která podle neoficiálních zpráv a odhadů vykonala více poprav než celý zbytek světa dohromady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nacistické šibenice - Berlín - Plötzensee

Nacistické šibenice - Berlín - Plötzensee

V Číně jde pravděpodobně o tisíce lidí. Čínské úřady však podle Amnesty International informace o popravách utajují, proto nemohly být do statistiky zařazeny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uplatňování trestu smrti ve světě v roce 2009 mluvila na Rádiu Česko mluvčí české pobočky Amnesty International Eva Dobrovolná.

„Při sestavování našich statistik se snažíme kombinovat různé typy zdrojů. Ačkoliv OSN požaduje po jednotlivých státech, které popravují, aby tyto informace transparentně zveřejňovaly, mnohdy tak nečiní. To znamená, že podkladem pro naše statistiky jsou jednak oficiální údaje, ale také data od nevládních organizací, od příbuzných popravených lidí nebo zprávy z médií,“ říká mluvčí české pobočky Amnesty International Eva Dobrovolná.

Podle Dobrovolné je údaj 714 popravených opravdu konzervativním údajem, ale skutečný počet popravených bude pravděpodobně vyšší.

Politické popravy

Ve zprávě se tvrdí, že v předchozích letech byly politicky motivované rozsudky spíše výjimečné, ale v minulém roce bylo uplatňování trestu smrti stále více politizováno a trest smrti byl často použit k umlčení politických odpůrců, nebo za účelem propagandy.

„Je to opravdu velmi negativní trend, který se týká například Číny, tvrdě trestající účastníky nepokojů v Ujgursku a v Tibetu. Podobné to je v Íránu, kde po často velmi nespravedlivých procesech bylo popraveno 112 lidí, kteří se účastnili demonstrací po prezidentských volbách,“ pokračuje Eva Dobrovolná.

Politicky motivované popravy provádí dále i Súdán, Severní Korea nebo Vietnam.

Tresty smrti se i ruší

Podle statistik ale naopak 95 zemí loni zrušilo trest smrti pro všechny druhy zločinů. „Stále více zemí upouští od tohoto nejvyššího trestu a tak ho ve svých zákonech má dnes jen 58 států s tím, že popravuje jen menšina z nich, přibližně 25 zemí,“ uvádí Eva Dobrovolná z organizace Amnesty International.

„Například guvernér amerického státu Nové Mexiko, která jinak trest smrti uplatňuje, řekl, že sice byl celoživotním zastáncem trestu smrti, ale ve světle nových okolností, kdy se ukazuje, že skutečně může dojít k odsouzení nevinného a to i v solidních justičních systémech, je skutečně lepší, když od tohoto trestu jednotlivé státy odstoupí,“ dodává Dobrovolná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst vysvětlila ve Stalo se dnes důvdy pro vyloučení Číny z údajů Ai

Tajení údajů

Ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst řekla ve Stalo se dnes, že navzdory mezinárodním závazkům řadu údajů tají. „Zveřejníme nějaké podhodnocené číslo a Čína toho zneužije, protože na mezinárodních fóech operuje s čísly AI, o kterých my prohlašujeme, že jsou podhodnocená, ale oni už je udávají jakoby správná. Proto jsme se rozhodli, že s Čínou už nebudeme pracovat.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme