Naděje na záchranu 153 čínských horníků je již mizivá

Čínští záchranáři pokračují ve vyproštění 153 horníků uvězněných už tři dny v zatopeném dole na severu země. Experti ale přiznávají, že šance na jejich přežití je téměř nulová. Odpovědnost za neštěstí nesou podle dosavadního vyšetřování představitelé dolu, ve kterém se nacházejí dvě a čtvrt miliardy tun uhlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovní oděvy havířů

Pracovní oděvy havířů | Foto: Jiří Hošek

Na tisíc záchranářů bez přestání kope tunely a snaží se odvést vodu ze zatopeného dolu Wang-ťia-ling v provincii Šan-si, dosud ale nenarazili na žádnou známku života.

Na místě neštěstí jsou i příbuzní pohřešovaných havířů, kteří viní představitele státní společnosti z nedbalosti. Stěžují si také, že vyprošťovací práce probíhají příliš pomalu.

Samotní manažeři dolu jsou nezvěstní, podle vyšetřovatelů totiž právě vedení podniku ignorovalo varování o úniku vody.

Domácí média už o tragédii mluví jako o nejhorší důlní katastrofě v Číně od srpna 2007, kdy také při zatopení šachty ve východní provincii Šan-tung zahynulo 172 havířů. Za posledních osm let se sice celkový počet obětí důlních havárií snížil téměř tojnásobně, přesto při nich v loňském roce zemřelo podle oficiálních údajů 2631 horníků.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme