Někdejší nepřátelé z vietnamské války obnovují spolupráci

Americké námořnictvo si nechalo opravit loď ve Vietnamu. Jde už o druhý podobný případ potvrzující obnovenou spolupráci mezi někdejšími nepřáteli. Kontrakt navíc obě strany uzavřely 35 let po válce, která si vyžádala více než čtyři miliony obětí z řad civilistů a na 1,5 milionu mrtvých vojáků, většinou na straně komunistických jednotek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americko-vietnamská spolupráce

Americko-vietnamská spolupráce | Foto: AFP

Zásobovací loď amerického námořnictva USNS Richard E. Byrd o výtlaku 40.000 tun je opravena. Tuto informaci předali velení sedmé flotily nikoli zaměstnanci některého z doků ve Spojených státech, ale vietnamské loděnice Van Phong Bay.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje ČRo Roberta Mikoláše o obnovující se spolupráci Vietnamu a USA

Tato loděnice leží tedy nedaleko vojenské základny Cam Ranh Bay vybudované právě Američany v době vietnamského konfliktu.

Za studené války pak nad ní převzali kontrolu Rusové a v blízké budoucnosti v ní najde útočiště šest ponorek, které Hanoj kupuje od Moskvy.

Práce za téměř 400.000 dolarů patří k posledním signálům zlepšujících se vztahů mezi někdejšími nepřáteli, navíc krátce před 15. výročím navázání diplomatických styků mezi Hanojí a Washingtonem. Obě strany si také 30. dubna připomenou 35. výročí ukončení války ve Vietnamu.

Čas zapomenout na staré rány

Pro Hanoj jsou užší kontakty s Američany stále velmi citlivou záležitostí, proto domácí média ani nejvyšší představitelé země o kontraktu prakticky neinformovali.

Na druhé straně už není tajemstvím, že narůstá i spolupráce mezi armádami Vietnamu a Spojených států a Hanoj se snaží získat například americký pobřežní radar.

„Je nutné rozdělit období války a míru. Konflikt byla jedna věc. Bojovali jsme proti agresorovi a nikoli americkému lidu jako takovému. A když jsme proti sobě stáli na frontě, bylo to jasné, buď já, nebo on. Proto jsme zabíjeli. Nyní k nám Američané, a to i vojáci, přicházejí jako přátelé či obchodníci a tak se k nim i chováme,“ uvedl pro České rozhlas 81tiletý generál ve výslužbě Doan Van Quang.

Poslední případ opravy lodě námořnictva Spojených států jen potvrzuje, že 35 let po válce přichází čas na staré rány zapomenout. Navíc obě strany tím vysílají jasný signál Pekingu, který si činí stále větší nároky na dominantní roli v Jihočínském moři.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme