Situace v Kyrgyzstánu se po převratu stabilizuje

Šéfka prozatimní kyrgyzské vlády Roza Otunbajevová odmítla, že by Rusko bylo zapojeno do dění v Kyrgyzstánu. Zároveň dodala, že nemá kontakt s prezidentem Kurmanbekem Bakijevem, který i přes sílící nátlak odmítá rezignovat na funkci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyrgyzstán drží smutek za oběti nepokojů

Kyrgyzstán drží smutek za oběti nepokojů | Zdroj: ČTK

Dnes byl v Kyrgyzstánu víceméně klid, ale na hlavním náměstí v hlavním městě Biškeku se shromáždily tisíce lidí, aby uctily památku skoro osmdesáti spoluobčanů, kteří zahynuli při nedávných bojích, které provázely státní převrat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Kyrgyzstánu mluvila v Ozvěnách dne zvláštní zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Otunbajevová tvrdí, že opozice už má situaci pod kontrolou. Nová premiérka ale zároveň připustila, že příznivci prezidenta Bakijeva, hlavně členové starého establishmentu se snaží situaci ještě zvrátit. Situace tedy není jednoznačná. Sám Bakijev připustil, že on sám nemá kontrolu nad ozbrojenými silami, a to je v tuto chvíli asi klíčová věc.

Rusko nestojí za převratem

Šéfka prozatimní kyrgyzské vlády Roza Otunbajevová mírnila dohady o tom, na kolik mohlo být Rusko zapojeno do demonstrací za svržení režimu prezidenta Bakijeva. Podle Otunbajevové Moskva pouze vyjádřila sympatie a morální podporu.

Spekulace rozproudil telefonát opoziční šéfky s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Jak ale Otunbajevová dodala mluvila i s představiteli Spojených států, Evropské unie a Číny. S Ruskem podle ní nicméně prozatimní vláda chce jednat o možné finanční pomoci Kyrgyzstánu.

Opoziční šéfka zároveň tvrdí, že není v kontaktu s prezidentem Kurmanbekem Bakijevem. Na jeho nabídku jednání podle ní není důvod rezignovat. Jak zopakovala, prezident by měl rezignovat a čelit odpovědnosti za nařízení střelby do davů během středečních demonstrací.

Lenka Kabrhelová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme