Dočasná kyrgyzská vláda hrozí svrženému prezidentovi zatčením

Provizorní vláda v Kyrgyzstánu pohrozila svrženému prezidentovi Kurmanbeku Bakijevovi zatčením, pokud do konce dnešního dne neodstoupí. Dočasný kabinet zároveň zbavil hlavu státu imunity. Bakijev zůstává v jižní části země, kam z hlavního města uprchl po násilných protivládních protestech. V hlavním městě Biškeku při nich minulý týden zemřelo více než 80 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrant s vlajkou Kyrgyzstánu

demonstrant s vlajkou Kyrgyzstánu | Zdroj: ČTK

Úřady podle provizorní vlády zahájily trestní vyšetřování. Jak prohlásil Azimbek Beknazarov, vicepremiér dočasné vlády, která převzala moc v zemi minulý týden po demonstracích, pokud se svržený prezident dobrovolně nevzdá, bezpečnostní složky dostanou pokyn ke speciální operaci na jeho zadržení.

Kurmanbek Bakijev odmítá opustit jih země a formálně složit funkci prezidenta. V jihokyrgyzském městě Džalalabád se dnes na mítinku na jeho podporu sešly tisíce lidí. Provizorní vláda až dosud tvrdila, že neplánuje prezidentovo zatčení, aby zabránila dalšímu možnému krveprolití.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme