Zemětřesení v Číně: Kolem šesti stovek obětí

Panika a strach zachvátily jih regionu Čching-chaj, který ráno postihlo zemětřesení. Počet obětí se vyšplhal už na téměř šest stovek. Desetitisíce dalších jsou zraněny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zemětřesení v Číně

zemětřesení v Číně | Zdroj: ČTK

Epicentrum otřesů, které měly sílu 7,1 stupně Richterovy škály, bylo asi padesát kilometrů od hlavního města prefektury Jü šu. V oblasti žijí hlavně Tibeťané.

V oblasti se podle čínských médií zřítilo až 85 procent budov. V jejich troskách jsou desítky dalších lidí. O jejich život bojují záchranáři i armáda. Zřítila se i jedna ze základních škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sinoložka Markéta Moore-Mezlíková v poledních Ozvěnách dne

Čching-chaj, jen řídce osídlený region na Tibetské plošině. Jak řekla sinoložka Markéta Moore-Mezlíková, postižený region je velmi odlehlý a oblast je i za normálních podmínek obtížně dostupná. Záchranáři se ale na místo dostali už tři hodiny po prvních otřesech.

„Armáda nasadila stovky vojáků. Centrální úřady vyhlásili pohotovostní stupeň číslo čtyři a vyzývají občany, aby pomohli. V noci mohou teploty klesat až k deseti stupňům pod nulu. Mnoho lidí přitom zůstává bez střechy nad hlavou,“ řekla Moore-Mezlíková.

V oblasti nefunguje elektřina a neteče voda. Velké množství lidí, převážně tibetského etnika uteklo do hor, před strachem z dalších sesuvů a otřesů. Podle posledních informací ale záchranáři staví v postižené oblasti stany, dopravují zásoby vody, potravin a kyslíku.

Podle českého velvyslance v Pekingu Libora Sečky přišlo zemětřesení ráno v době dopravní špičky. Největším problémem podle něj je, že otřesy poničily infrastrukturu, která spojuje tuto oblast s ostatními částmi Číny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zemětřesení mluvil na Rádiu Česko velvyslanec v Pekingu Libor Sečka

Oblast patří mezi seizmicky aktivní regiony Číny. Například v sousední provincii S'-čchuan došlo v roce 2008 ke katastrofálnímu zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály, které si vyžádalo na 90 tisíc obětí.

Zřítily se při něm především veřejné budovy. O život přišly ve školách a školkách často děti. Ke katastrofě došlo pravděpodobně proto, že úřady šetřily na materiálu na výstavbu těchto budov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obě katastrofy porovnává v poznámce večerních Ozvěn náš komentátor Milan Slezák.

Šokující je, že za nebyl nikdo z politiků a vysokých úředníků souzen a potrestán. V únoru ale poslaly úřady na 7 let do vězení čínského aktivistu, který pátral po tom, kdo za neštěstí může.

Igor Maňour, Lubica Bergmanová, Dana Votýpková, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme