Kyrgyzský prezident naznačil odchod ze země. Žádá ale záruky bezpečnosti

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev naznačil, že by mohl opustit zemi. Podmiňuje takový krok ale zaručením bezpečnosti pro sobe i svou rodinu ze strany prozatimní vlády. Ta se chopila moci minulý týden po krvavých protestech, při nichž zahynulo přes 80 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrant v kyrgyzském Biškeku

Demonstrant v kyrgyzském Biškeku | Zdroj: ČTK

Svržený kyrgyzský prezident se podle svých slov neplánuje držet moci za každou cenu. Jak Kurmanbek Bakijev zopakoval ve svém útočišti na jihu země, rezignaci je ochoten zvážit, pokud situace v zemi bude stabilní a opozice mu zaručí bezpečnost.

O vývoji v Kyrgyzstánu bude dnes v Biškeku jednat s šéfkou prozatimního kabinetu Rozou Otunbajevovou zástupce americké ministryně zahraničí Robert Blake. Součástí rozhovorů bude i další osud americké základny v Kyrgyzstánu, která je klíčovým transportním uzlem pro operace v Afghánistánu.

Ruský prezident Dmitrij Meděvděv mezitím vyjádřil obavy, aby chaos v Kyrgyzstánu nevyústil v občanskou válku a, jak doslova řekl: „Země se nezměnila v druhý Afghánistán.“

Lenka Kabrhelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme