Tibeťané pohřbívají oběti zemětřesení, obyvatelům hrozí mor

Počet obětí zemětřesení v čínské provincii Čching-chaj stoupl na osm set, zraněných je na jedenáct a půl tisíce. Více než dva dny od zemětřesení pokračují ve zničené oblasti záchranné práce, na místě ale chybí těžká technika, lékaři zase nemají dostatek zdravotnického materiálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při zemětřesení se zřítila většina budov

Při zemětřesení se zřítila většina budov | Foto: AFP

Záchranáři, kterým pomáhají i místní obyvatelé, pátrají v sutinách domů po jakémkoli náznaku života, šance na přežití se ale rychle snižují, v noci navíc teplota klesá pod bod mrazu.

Buddhističtí mniši i vojáci mezitím pohřbívají mrtvé. Mezi oběťmi je také nejméně sto žáků a studentů a 12 učitelů. Pohřešuje se také na 30 dětí ze sirotčince v prefektuře Jü-šu.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň vydalo varování před plicním morem, který šíří svišti. Obvykle totiž přezimují až do konce dubna či začátku května, kvůli zemětřesení se ale mohou objevit už nyní.

Podle Světové zdravotnické organizace jde o nejvzácnější formu moru, která se ale v Číně vyskytuje opakovaně. Vloni v srpnu zabíjela právě v provincii Čching-chaj.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme