Nepálští šerpové chtějí uklidit vrchol Mount Everestu

Přívlastek „nejvýše položené smetiště na světě“ si za desetiletí horolezeckého provozu vysloužila himálajská osmitisícovka Mount Everest. Nepořádek se čas od času uklízí, ale tento týden se vůbec poprvé vydá úklidová četa až pod vrchol, za takzvanou zónu smrti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mount Everest

Mount Everest | Foto: Richard Salisbury

Do nebezpečného terénu na 8000 metrů s citelným nedostatkem kyslíku zamíří skupina dvaceti nepálských šerpů vybavených prázdnými ruksaky a speciálními pytli na odpadky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úklidu nejvyšší hory světa hovořil v Ozvěnách dne Radiožurnálu horolezec Radek Jaroš

Dolů chtějí snést nejméně dvě tuny smetí a také tělo švýcarského horolezce, který po vrcholem Everestu zůstal před dvěma lety.

Zda se jim to podaří, záleží podle Radka Jaroše, jednoho z mála českých pokořitelů Everestu, především na povětrnostních podmínkách. „Jakmile nebude počasí, tak skončí ve výšce třeba sedm tisíc metrů a nehnou se dál,“ řekl Jaroš.

Nejčastějším smetím pod vrcholem jsou podle něj kyslíkové bomby. „Everest se stal cílem mnoha dobrodruhů nebo movitých lidí. V současné době tam bylo přes 4000 lidí a z toho jen něco okolo 150 bez kyslíkových přístrojů. To byli horolezci, ti ostatní jsou tak trochu nehorolezci,“ podotkl Jaroš.

Sám prý Everest jako smetiště nevnímal. „Stejně jako se démonizuje horolezectví, stejně tak se démonizuje nepořádek, který tam je. Na Everest se leze dvěma cestami, ze severu a z jihu, a ty mají čtyři výškové tábory velké jako volejbalové hřiště. Tam nepořádek je, nikde jinde lidé nepůsobí,“ popsal Jaroš.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme