V Kyrgyzstánu pokračují nepokoje

Státní převrat v Kyrgyzstánu přivedl zemi do velmi napjaté situace. Nepokoje v této středoasijské zemi vypukly už 6. dubna. Prezident Bakijev byl svržen, uprchl ze země a našel azyl v Bělorusku. V ulicích hlavího města Biškeku včera propukly další nepokoje a rabující tlupy přeměnily hlavní tržiště na bojiště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci kyrgyzské policie

Příslušníci kyrgyzské policie | Zdroj: ČTK

Zpráva o proražení policejních kordonů byla jistě pro dočasnou kyrgyzskou vládu velmi nepříjemná, stejně tak jako vzkaz od ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který včera pověřil ruské ministerstvo obrany, aby zajistilo bezpečnost ruských občanů v Kyrgyzstánu.

„Medveděvovo prohlášení bylo trochu zvláštní. Možná to byl pokyn pro ruskou generalitu, aby situaci věnovali pozornost. Ale hned poté následovalo ujištění šéfa generálního štábu ruské armády, že nepokoje nemají antiruský charakter a že Rusové v Krygyzstánu nejsou nijak ohroženi. A myslím, že to tak bude, protože ten spor je jakousi malou studenou občanskou válkou,“ uvedl na Rádiu Česko komentátor ČRo 6 Libor Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Kyrgyzstánu jsme na Rádiu Česko hovořili s komentátorem ČRo 6 Liborem Dvořákem.

Etnických Rusů je v Kyrgyzstánu něco přes 9 procent. I když náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov řekl, že ruští občané ani ruské objekty v Kyrgyzstánu ohroženy nejsou, objevily se informace, že někteří ruští experti už připouštějí i variantu vojenského zásahu.

Podle Dvořáka se ale Rusové k ozbrojenému zásahu v Kyrgyzstánu nechystají. Něco jiného je to podle něj v případě mírového zásahu Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti /ODKB/, o kterém se mluví.

„Šlo by o činnost, která je zhruba slučitelná s činností klasických mírotvorných sborů. Ale i s tím si myslím, že by Rusové patrně počkali,“ uvedl komentátor.

Rusko-kyrgyzské vztahy

Jiná věc podle něj je, že šéfka dočasného kabinetu Roza Otunbajevová už řekla, že bude pokračovat kyrgyzská spolupráce s USA, že bude prodloužena činnost letecké základny v Manasu. „To se Rusům líbit nemusí, ale s očekáváním ozbrojeného zásahu bych byl přesto opatrný,“ dodal.

Dmitrij Medvěděv řekl, že je teď potřeba obnovit stát, kde v současnosti neexistují státní orgány a zároveň zdůraznil, že spolupráce mezi Moskvou a Biškekem je možná až po uskutečnění voleb.

„V zájmu všech je, aby se situace uklidnila, co nejrychleji. Zajímavé je, že před pár dny s Bakijevem na jeho žádost hovořil ruský premiér Putin. Všechny agentury ale uvádějí, že Moskva už se tváří tak, že Bakijeva jako prezidenta Krygyzstánu nechápe,“ přiblížil Dvořák

Moskva se podle něj bude v tomto případě chovat pragmaticky a bude spíš respektovat dočasnou vládu, než aby se situaci destabilizovala tím, že by Bakijeva podporovala.

Katarína Brezovská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme