Čína kvůli elektřině přehradí Brahmaputru. Indie má obavy

Čína staví pět přehrad na nejvyšším veletoku světa. Vodní hráze navíc vyrostou v blízkosti sporné hranice s Indií. Dillí v této souvislosti vyjádřilo obavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrada Tři soutěsky - Čína

Přehrada Tři soutěsky - Čína | Foto: Robert Mikoláš

A to kvůli možnému dopadu megaprojektu na život milionů obyvatel v povodí Brahmaputry i na himalájský ekosystém. Podobné kritice čelí Peking i ze strany zemí Jihovýchodní Asie - kvůli vodním dílům na Mekongu.

Čína, která indickou stranu o svých plánech už oficiálně informovala, buduje vodní díla na řece Jarlung Cangpo, v Indii zvané Brahmaputra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína - přehrady - elektřina.mp3

První z nich, kterou jižně od tibetské metropole Lhasy staví vzhledem ke sporné oblasti experti z čínské ozbrojené policie, bude mít výkon 500 megawatt, všechny pak dosáhnou kapacitu vyšší než megapřehrada Tři soutěsky.

Energie vyrobená v hydroelektrárnách pak podle Pekingu bude prodávána do sousedních zemí včetně Barmy, Thajska či Bangladéše a ze získaných prostředků budou financovány další přehrady v Tibetu.

Čína díky nim také získá možnost ovlivňovat stav vody v oblasti o rozloze 90 tisíc kilometrů čtverečních, na kterou si činí nárok, v současnosti jí ale spravuje Indie.

Robert Mikoláš, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme