Afghánský prezident Karzáí míří do USA. Není však vítán

Afghánský prezident Hamíd Karzáí se chystá na návštěvu Spojených států, která by se měla konat od desátého do čtrnáctého května. Americké ministerstvo obrany však vydalo zprávu, jež zpochybňuje jak Karzáího autoritu v Afghánistánu tak ochotu jeho vlády účinně bojovat proti korupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu | Foto: 601. skupina speciálních sil

Afghánský prezident má podle Pentagonu podporu zhruba ve čtvrtině regionů, které Američané považují za klíčové. Převážná část země má prý na centrální vládu neutrální názor, anebo podporuje radikální hnutí Taliban.

Přehrát

00:00 / 00:00

Taliban.mp3

Nedůvěřivý postoj většiny Afghánců k jejich vládě Pentagon spojuje s nedostatečným bojem proti korupci. Americké ministerstvo obrany také uvádí, že radikální Taliban je teď v Afghánistánu pod silným tlakem. Za poslední rok se v zemi prudce zvýšil počet násilností, sami Afghánci prý ale mají dojem, že bezpečnostní situace se zlepšuje. Podle Pentagonu to vyplývá z průzkumů veřejného mínění.

Agentura Reuters si všímá, že síly vedené Američany mezitím připravují zatím nejrozsáhlejší operaci od roku 2001. Chtějí znovu získat úplnou kontrolu nad jihoafghánským Kandahárem, mimochodem - domovským městem prezidenta Karzáího.

„Kábulu se nedaří vymítit korupci, protože ta je součástí systému, navíc je to v této části světa velmi obvyklý jev. Karzáí se samozřejmě chce udržet u moci, a proto musí spolupracovat s lidmi, kteří se Západu moc nelíbí. Spojenci z Afghánistánu jednou odejdou,ale on tam zůstane, proto se všemi prostředky snaží budovat svoji mocenskou základnu,“ upřesnil zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

'Umazané' volby

Americký prezident Barack Obama nedávno řekl, že Karzáí podle něj dokáže stabilizovat Afghánistán, Zápas mu však zároveň vyčítá, že afghánské volby vyhrál díky nekalým praktikám.

„Tyto volby byly zmanipulované, otázkou je, jestli na tom podílel samotný Karzáí. Jisté je, že volební komise, která měla kontrolovat průběh voleb, si nepočínala korektně. Západ byl proto velmi zklamán, hlavně také proto, že to byli právě spojenci, kteří víceméně nesli náklady za tyto volby. Dá se říct, že to bylo hodně umazané vítězství,“ pokračoval Slezák.

Pentagon také ve své zprávě uvádí, že v Afghánistánu je nedostatek lidí, kteří by mohli vést výcvik afghánských policistů a vojáků. Nabízí se otázka, jestli to může ovlivnit plán Washingtonu na postupné předávání zodpovědnosti za bezpečnost afghánským úřadům, a tedy i postupný odchod Američanů z Afghánistánu?

Raněný civilista v Afghánistánu | Foto: ČTK/AP

„Afghánistán je velmi hornatá země se širokou škálou národností. Někde jsem se dočetl, že se tam mluví dvěma sty dialekty. Je to tedy velmi těžké na komunikaci, a prezident tak prakticky ovládá jen část kolem hlavního města Kábulu. Ovládat tak celé zemi, je v této chvíli podle mě nesplnitelný úkol,“ uzavřel zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Milan Slezák, Martina Mašková, Helena Berková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme