Soud uznal atentátníka z Mumbaje vinným ve všech bodech

Vinen ve všech 86 bodech obžaloby - tento verdikt si dnes u soudu v indické Mumbaji vyslechl Pákistánec Muhammad Amir Kasab, který se podílel na masakru z listopadu roku 2008. Deset atentátníků tehdy zaútočilo na několika místech Mumbaje, zabili při tom 166 lidí a víc než tři stovky zranili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z obětí útoků v Mumbaji

Jedna z obětí útoků v Mumbaji | Zdroj: ČTK

Dnes dvaadvacetiletý Muhammad Amir Kasab byl jako jediný ze skupiny ozbrojenců po předloňských útocích na hotely v Mumbaji zadržen živý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proces s atentátníkem z Mumbaje sledoval redaktor Radiožurnálu Jaromír Marek

Teď ho s největší pravděpodobností ho čeká poprava. Soud totiž Kasaba usvědčil z vraždy a vedení války proti Indii, za což může dostat trest smrti. Rozsudek se očekává zítra.

Žaloba obsahovala celkem 86 bodů a všechny klíčové body se podařilo dokázat. Kasab je zachycen i na fotografii pořízené bezpečnostními kamerami, jak střílí do bezbranných lidí ze samopalu.

Kasab byl také shledán vinným za smrt 52 lidí na nádraží v Mumbaji, což byla nejkrvavější epizoda celého dramatu.

Ostatních devět atentátníků zemřelo při přestřelce s policií. Spravedlnosti uniká dalších 38 lidí, kteří se měli podílet na organizaci útoku. Většina z nich je ale v Pákistánu.

Indie obvinila z podílu na útocích Pákistán

Indie po útocích v Mumbaji obvinila Pákistán z podílu na organizaci teroru. Islamabád toto obvinění rezolutně odmítá. I sám obžalovaný Kasab má pákistánské občanství, ani to ale nechtěl Pákistán dlouho připustit.

Faktem je, že organizace Dekánští mudžáhidové, která se k útokům přihlásila, byla ve spojení s pákistánskou islámskou teroristickou organizací Laškar-e-Tajjaba. Předpokládá se, že Muhammad Amir Kasab je členem právě pákistánské organizace.

Výsledkem toho bylo, že Indie přerušila s Pákistánem mírová jednání. Jejich obnovu podmínila účinným zákrokem proti radikálním ozbrojencům, tedy i Laškare tajjaba, na pákistánském území.

K opětovnému nastartování rozhovorů došlo i pod tlakem mezinárodního společenství až minulý týden, kdy se premiéři obou zemí sešli v Bhútánu a dohodli se, že mírová jednání budou pokračovat.

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme