Severní Korea je poprvé na EXPU a nabízí prosperitu

Severokorejský vůdce Kim Čong-il žádá v Číně o ekonomickou pomoc. KLDR se přitom na Světové výstavě v Šanghaji chlubí prosperující společností. Severní Korea se EXPA účastní poprvé v historii. Její pavilon, který mimochodem stojí hned vedle Íránu, propaguje komunistický režim a vykresluje ho v těch nejrůžovějších barvách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavilon KLDR na EXPO 2010

Pavilon KLDR na EXPO 2010 | Foto: Robert Mikoláš

Vnitřkem pavilonu se rozléhají budovatelské písně, obří obrazovka promítá nad hlavami návštěvníků rozzářené tváře školáků v pionýrských šátcích a hrstka zájemců se fotí před největším exponátem severokorejské expozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Roberta Mikoláše ze severokorejského pavilonu na EXPO 2010 v čínském Šanghaji

Tím je 4,5 metru vysoká věž Čučche, jejíž originál vyjadřující ideály jediné komunistické dynastie na světě stojí v Pchjongjangu, nenechává nikoho na pochybách, kde se ocitl. Podle autorů výstavy v rajské zemi, v níž se všichni mají dobře.

Zájemci si proto mohou prohlédnout, v jakých krásných bytech Severokorejci bydlí. Nechybí rozlehlý obývací pokoj s televizorem a samozřejmě i s fotografiemi obou Kimů, kuchyň je vybavená velkou lednicí a dalšími přístroji, bez ohledu na to, že úřady kvůli nedostatku elektrické energie povolují v každé domácnosti pouhé dva elektrické přístroje a svítit mohou maximálně 60tiwattovou žárovkou.

O koupelně s rohovou vanou a moderní toaletou se naprosté většině obyvatel tohoto stalinistického státu může jen zdát.

Prosba o pomoc

A tak zatímco především Číňané procházejí severokorejským pavilonem, sám Kim Čong-il se v Pekingu snaží získat ekonomickou pomoc. V opačném případě totiž bude čelit velmi vážné krizi, protože sankce OSN mu uzavřely kohoutky dolarového toku za prodej zbraní, neúspěšná měnová reforma pak ožebračila většinu lidí.

Pchjongjang jim sice slíbil, že už v roce 2012 budou žít nejen v silném státě, jinými slovy vybaveném i jadernými zbraněmi, ale také v blahobytu. Opak je ovšem pravdou, HDP KLDR je dnes čtyřicetkrát nižší než v Jižní Koreji a závislost na hospodářské pomoci prakticky jediného spojence, Číny, je téměř 100 procent.

Ze severokorejské expozice však nic podobného nevyplývá, naopak společnost plnou radosti představuje i Arirang, hromadné umělecké a gymnastické představení, kterého se na počest milovaných vůdců každoročně účastní na 150 tisíc cvičenců.

V pavilonu byste tak jakékoli hodnotné exponáty symbolizující KLDR hledali marně. Tedy až na jedinou výjimku, nástěnnou malbu z doby království Kogurjo a čtyři keramické nádoby.

A kdybyste chtěli získat více informací, nikdo vám je neřekne. Severokorejce tu nepotkáte, známky a CD s revolučními písněmi prodává čínský zaměstnanec. Razítko, které do pasu Světové výstavy dostanete, tak je skutečně jen do počtu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme