V Japonsku sílí protesty proti americkým základnám

Japonská vláda a premiér Jukijo Hatojama řeší budoucnost americké základny Futenma na ostrově Okinawa. Premiér v rámci svých předvolebních slibů plánoval přesunutí základny do méně obydlené oblasti. Japonci ale základny vůbec nechtějí, přestože v průzkumech veřejného mínění tvrdí, že vztahy se Spojenými státy a bezpečnost jsou velmi důležité otázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

#Japonsko2

#Japonsko2 | Foto: David Vávra

Ostrovy, které dnes tvoří prefekturu Okinawa, nebyly původně součástí Japonska. To je anektovalo ve druhé polovině devatenáctého století. Od roku 1879 tvoří samostatnou prefekturu.

Po konci druhé světové války a po bitvě o Okinawu byla prefektura 27 let spravována administrativou Spojených států amerických, která tam postavila několik vojenských základen. Zpět Japonsku byla prefektura předána 15. května 1972. Americké jednotky zůstávají v Japonsku díky smlouvě, která dává USA za povinnost zajistit bezpečnost souostroví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu amerických základen v Japonsku se na Rádiu Česko věnovala redaktorka Magdaléna Trusinová a japanolog Jan Sýkora.

Japonsko nedisponuje armádou ani zbraněmi, v případě napadení mu mají bezpečnost zajistit američtí vojáci. Na Okinawě jich působí přes 20 tisíc.

Koncem dubna proti základně Futenma demonstrovalo téměř 100 tisíc Japonců. Ti tvrdí, že v okolí základny je vyšší míra kriminality a také si stěžují na hluk amerických vrtulníků.


Podle japanologa Jany Sýkory se odpor Japonců proti americké základně Futenma na Okinawě táhne od konce druhé světové války. Na síle přitom nabral v polovině 90. let, kdy se vyhrotily vztahy mezi místními farmáři a americkými jednotkami.

„V září 1995 tři vojáci znásilnili 12letou školačku a navíc americká vláda vyhlásila plán vybudovat nový heliport v těsné blízkosti základny. Farmáři se pak dohodli, že odmítnou prodloužit smlouvy na pozemky, na kterých základny stojí,“ řekl na Rádiu Česko.

Situace pak podle něj dále eskalovala a v dubnu 1997 tehdejší horní komora parlamentu schválila návrh zákona o automatickém prodloužení nájemních smluv. Místní prefekt ale vyhlásil referendum, ve kterém se většina obyvatel vyslovila proti rozšíření základny.

Další protesty

Na japonském území je 85 amerických vojenských zařízení o rozloze 300 km čtverečních a tři čtvrtiny z nich jsou na Okinawě, kde je 20 tisíc z celkového počtu 47 tisíc amerických vojáků v Japonsku.

„Dalším sporným místem, kde jsou protesty proti americké přítomnosti, jsou například vojenské loděnice v těsné blízkosti Tokia, kde je jediný suchý dok v oblasti Pacifiku pro americké jaderné ponorky,“ přiblížil japanolog.

Podle pozorovatelů se nad premiérem Jukijem Hatojamou vznáší hrozba blížících se voleb a přestěhování americké základny z Okinawy byl jeden z jeho předvolebních slibů.

„Situace je velice komplikovaná. V roce 2006 se Japonci a Američané dohodli na přesunutí 8 tisíc příslušníků námořní pěchoty z Okinawy na Guam. Hatojama, který avizoval odklon orientace na USA a posílení vztahů s okolními zeměmi, se ocitl pod tlakem, kdy musí prosazovat odsun amerických vojáků a na druhou stranu je to větší zátěž pro Japonsko při zajištění vlastní bezpečnosti,“ uvedl Sýkora na Rádiu Česko.

Katarína Brezovská, Václav Sochor, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme