Filipíny ještě stále sčítají hlasy. Prezidentem se asi stane Benigno Aquino

Na Filipínách se sčítají hlasy z včerejších prezidentských voleb. Zdá se, že vítězství má na dosah Benigno Aquino, syn někdejší oblíbené prezidentky Corazón Aquinové. Jak uvádí BBC, podle předběžných výsledků získal asi 40 procent hlasů. Vítěz se stane nástupcem prezidentky Glorie Macapagalové-Arroyové, které v červnu skončí funkční období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentský kandidát Benigno Aquino. Nejspíš vítěz květnových voleb na Filipínách.

Prezidentský kandidát Benigno Aquino. Nejspíš vítěz květnových voleb na Filipínách. | Foto: AFP

Dodejme, že Filipínci včera rozhodovali také o složení dvoukomorového Kongresu a provinčních a místních správ. Letos poprvé se na Filipínách při použily hlasovací stroje, což se neobešlo bez technických problémů. Díky tomu jde i sčítání hlasů rychleji.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolební situaci na Filipínách mluvil na Rádiu Česko zpravodaj České televize Pavel Vondra.

„Jde to rychleji, ale čeká se na přenos výsledků z jednotlivých okrsků. Podle volební komise byly výsledky zatím přeneseny z 80,5 procenta volebních okrsků. To znamená, už se to blíží 100 procentům, ale ještě to bude trvat den až dva, než přijdou i poslední výsledky. Nezapomínejme na geografickou povahu Filipín. Jsou zde i velice vzdálené ostrovy a kvůli komunikačním problémům mohou přenosy trvat i mnohem déle,“ vysvětluje zdržení zpravodaj České televize Pavel Vondra.

Volby opět poznamenaly násilnosti na jihu země, při kterých zahynulo 10 lidí. Podle Vondry i přesto ale filipínci hodnotí volby jako poklidné: „Násilnosti k filipínským volbám patří od jak živa. Hlášení filipínské policie označilo letošní volby za nebývale pokojné. Průběh v Manile mě samotného překvapil. Bylo to velice pokojné, lidé byli disciplinovaní a čekali několikrát i mnoho hodin. Nevím, že by zde někde byly větší problémy s výjimkou jihu země, kde jsou problémy permanentně a kde lidé umírají násilnou smrtí každý den.“

Martin Křížek, Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme