Na EXPO v Šanghaji je dnes Český národní den

Úderem půlnoci šanghajského času začal na Světové výstavě EXPO 2010 český národní den. O českou expozici, která má název "Plody civilizace" je mimořádný zájem – českým pavilonem už prošel půlmiliontý návštěvník.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření českého pavilónu

Otevření českého pavilónu | Foto: Robert Mikoláš

Návštěvníkům se představuje česká muzika, divadlo a tanec. Vystoupí například Dan Bárta, skupiny Gipsy, Laura a její tygři, Pavel Šporcl, Národní divadlo marionet nebo soubor La Putyka. Podle Martiny Hončíkové, která má na starosti doprovodné programy na EXPO, je rozsah kulturních vystoupení Česka ve srovnání s dalšími zeměmi výjimečně bohatý.

„Během jednoho dne představujeme dvaadvacet divadelních a hudebních souborů, což čítá téměř 200 umělců. Jsme vidět na venkovních pódiích a večer bude v expocentru vystoupení baletu Národního divadla,“ uvedla Hončíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českou účast na EXPO jsme v Ranním interview Rž rozebrali s ministrem zahraničí Janem Kohoutem, který vede českou delegaci v Šanghaji.

Podle šéfa umělecké správy baletu Martina Rypana je na programu nejen slavná Symfonieta Leoše Janáčka, ale také zcela originální vystoupení. Světovou premiéru bude mít choreografie uměleckého šéfa baletu Národního divadla Petra Zusky na hudbu Gustava Mahlera.

„Bude to čisté ztvárnění krásné hudby Gustava Mahlera, které by mělo působit svojí emocionalitou a diváky strhnout,“ věří Rypan.

Kohout: Český pavilon přitahuje kreativitou a hravostí

Zájem o český pavilon je prý skutečně obrovský, prochází jím každý pátý návštěvník Expa. Jak řekl v Ranním interview Radiožurnálu ministr zahraničí Jan Kohout, návštěvníky do českého pavilonu přitahuje hlavně jeho kreativita, hravost a vtahování návštěvníků do expozice.

„Není to statické, není to pouze promítání, ale každý návštěvník se stává spolutvůrcem expozice,“ řekl ministr, který v těchto dnech vede českou delegaci v Šanghaji.

Jedním z účelů českého zastoupení na Světové výstavě je představit Českou republiku jako turistický cíl. Podle Kohouta jde ale také o to představit jí jako zemi, která má kreativitu, je inovativní, je schopná přinášet nápady z oblasti vědy a techniky, které mají určitou platnost pro celý svět.

„Hlavní motto tady je vlastně o lepším životě ve městě a v naší expozici jsou vidět určité modely a řešení, která bych si přál, aby byla vidět i v České republice nejen na výstavě,“ uvedl.

„Účast na výstavě tedy přinese nejen dobré jméno České republiky, ale sekundárně i určité ekonomické a obchodní příležitosti. Disbalance mezi tím, co vyvážíme a dovážíme je v tuto chvíli v poměru 1:10. A to je věc, se kterou nemůžeme být spokojeni. Podporujeme jak strojírenské výrobky, tak například i farmaceutické a další,“ řekl.

Igor Maňour, Jaroslav Skalický, David Koubek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme