Zjištění expertů o potopení korejské lodi vyvolalo prudké reakce

Svět se obává další eskalace napětí na Korejském poloostrově. Může za to zjištění mezinárodních vyšetřovatelů, že jihokorejskou válečnou loď poslala ke dnu nejspíš ponorka z komunistického severu. Při potopení korvety Čchonan zahynulo v březnu čtyřicet šest námořníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

„Podle zprávy se plavidlo potopilo 26. března poté, co ho zasáhlo severokorejské torpédo. Po následné explozi se korveta Čchonan rozlomila na dvě části. O tom, že torpédo patřilo právě komunistické armádě, svědčí jak nalezené úlomky, tak i další nepřímé důkazy – například podezřelý pohyb severokorejských ponorek v oblasti nedaleko tragédie,“ přiblížil v Ozvěnách dne východoasijský zpravodaj ČRo Robert Mikoláš.

Zpráva expertního týmu vyvolala prudké reakce s výjimkou Číny. Soul oznámil, že chce zavést přísné sankce. O spolupráci žádá i mezinárodní organizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky šetření potopení jihokorejské lodi přiblížil v Ozvěnách dne východoasijský zpravodaj ČRo Robert Mikoláš.

"Je to zřejmý útok, vojenská provokace. Věříme, že Severní Korea bude za tento čin potrestaná. Jde o jasné porušení charty OSN o příměří. Mezinárodní organizace by měla okamžitě přijmout přísná opatření a vyhodnotit útok jako ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti", řekl jihokorejský náměstek ministra zahraničí Chun Yung Woo.

Náměstek pekingského ministra zahraničí se omezil na konstatování, že potopení korvety bylo ‚nešťastné.‘ Naopak japonský premiér Hatojama označil útočnou akci Severní Koreje za ‚neodpustitelnou.‘

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných důsledcích potopení jihokorejské lodi Severní Kroeou hovořil ve Světě o třetí komentátor ČRo Milan Slezák

Podobně ostře zformuloval své stanovisko taky Bílý dům. Prezident Obama mluví o ‚aktu agrese, který představuje výzvu mezinárodnímu míru.‘ Šéf britské diplomacie Hague prohlásil, že ‚severokorejský režim pohrdá lidskými životy a nestoudně porušuje mezinárodní závazky.‘

Jak Ozvěnách dne uvedl Robert Mikoláš, Severní Korea, konkrétně národní obranný výbor, který je nejmocnějším orgánem v zemi, závěry vyšetřování označil za vykonstruované a hrozí totální válkou v případě jakéhokoli potrestání ať už ze strany Jižní Koreje či mezinárodního společenství. „Naopak se dají spíše čekat další provokace ze strany KLDR – třeba odpálení dalších raket,“ dodal.

Podle zahraničněpolitického analytika ČRo Milana Slezáka se Jižní Korea bude snažit, aby se z bilaterálního problému stal problém mezinárodní. „Určitě se bude snažit, aby Rada bezpečnosti OSN záležitost posoudila a aby sankce měly větší váhu tím, že by byly schváleny Radou bezpečnosti,“ míní Slezák.

“Samozřejmě je velká otázka, co se může stát, protože Čína stálým členem rady bezpečnosti s právem veta a je tradičním spojencem Severní Koreje. Čili kdyby se Číně zachtělo Severní Koreu ochraňovat i v této citlivé pozici, tak to může udělat, protože sankce zablokuje,“ podotkl Slezák.

Jiří Hošek, Igor Maňour, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme