Soul obnovuje proti Severní Koreji propagandistickou válku

Jižní Korea znovu použije psychologické zbraně vůči svému severnímu sousedovi. Soul rozhodl o obnovení propagandistického vysílání z obřích tlampačů v reakci na potopení svého vojenského plavidla. Režim Kim Čong-ila to označil za součást příprav na novou válku a hrozí tvrdými odvetnými opatřeními.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korejci se rádi stravují na ulicích, Soul

Korejci se rádi stravují na ulicích, Soul | Foto: Jirka Malina

Z dvaatřiceti velkých reproduktorů se ozývají takzvaná zlatá čísla, která do mikrofonu říkají obyvatelé jihokorejských měst. Jde o jeden z nejzvláštnějších artefaktů vytvořených mladými umělci po roce 2004, kdy se obě Koreje dohodly na ukončení psychologické války, jinými slovy, že na společné hranici ukončí propagandistické vysílání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o propagandistické válce od Roberta Mikoláše.

Desítky obřích tlampačů tak skončily ve vojenských skladech a některé, jako v tomto případě daly vzniknout i uměleckým dílům, která bylo možné spatřit i na symbolické výstavě nazvané Od pádu berlínské zdi po Demilitarizovanou zónu.

Poslední dny to ovšem na Korejském poloostrově opět vře, a tak vojáci po šesti letech začali utírat prach z uskladněných reproduktorů i zkoušet, zda jsou stále funkční. Mezi prvními i příslušníci oddílu jihokorejské armády u hory Baekdu sloužícího na nejsevernější pozorovatelně podél 240 kilometrů dlouhé pozemní hranice.

Severní Korea chystá tvrdou odvetu

Instalováno jich má být zhruba 90, každá z těchto vysílacích jednotek o rozměrech 3 krát 4 metry obsahuje dvanáct reproduktorů, každý o výkonu 500 wattů. A co z nich Severokorejci, především pak vojáci komunistické armády mohou slyšet, a to až ve vzdálenosti čtyřiadvaceti kilometrů?

O přednostech demokracie, o ekonomické vyspělosti a životě v ‚normální‘ společnosti, ale třeba i hudbu. Jižní Korea navíc disponuje i jedenácti světelnými tabulemi dlouhými 110 a vysokými 17 metrů. Cílem je tak podkopat morálku nepřítele. Kim Čong-il si dopad této zbraně dobře uvědomuje, proto pohrozil, že pokud skutečně budou uvedeny do provozu, zničí je.

„Nyní je zcela nejhorší období. Od té doby, co se v Soulu dostaly k moci zlé síly v čele s I Mjong-bakem, vztahy mezi Severem a Jihem se zcela obrátily a výsledkem je současný stav. Tito zrádci zaprodali vlastní zemi, a také špatně skončí. A i když OSN schválí další sankce, přežijeme to, stejně jako jsme to zvládli v posledních deseti letech.“

Prohlásil to krátce před potopením jihokorejské korvety Čchonan na konci března v rozhovoru pro čínskou stanici Phoenix TV jeden z velitelů komunistické armády sloužících přímo na nejstřelenější hranici světa, kde proti sobě stojí na jeden a tři čtvrtě milionu vojáků.

Hrozí válka?

Nedělejte to, bude z toho válka! Varovala Severní Korea důrazně svého jižního souseda před plánovaným námořním cvičením. Jižní Korea však varování ignorovala a námořnictvo velké vojenské cvičení uskutečnilo. Soul chce navíc nyní v červenci uspořádat dvojité manévry se svým americkým spojencem.

KLDR oznámila, že odstupuje od dohod s Jižní Koreou o předcházení ozbrojeným konfliktům mezi oběma státy. „V příštích týdnech bude na poloostrově určitě sílit napětí. Vůbec bych nevylučoval, že přeroste v přestřelky,“ uvedl v Odpoledním Radiožurnálu zahraničněpolitický analytik Radiožurnálu Milan Slezák.

Ani jedna ze stran však nemá podle něj zájem na tom, aby napětí přerostlo do opravdové války. „Otázkou však je, zda se tomu dá zabránit, zda neplánovaně některá z přestřelek do takové války nepřeroste,“ řekl komentátor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji situace na Korejském poloostrově jsme v Odpoledním Radiožurnálu hovořili se zahraničněpolitickým analytikem Milanem Slezákem.

Zdůraznil, že mezi oběma stranami neexistuje přímé spojení. „Není tam horká linka, kde by si vysvětlily, že toto byl neplánovaný incident a že si ani jedna nepřeje, aby se rozvíjel dál,“ dodal.

Co se týče Číny, tradičního spojence KLDR, ta se podle analytika k nové krizi bude muset nějak postavit. „A domnívám se, že nakonec se přikloní na stranu těch států, které si přejí, aby záležitost byla projednána v Radě bezpečnosti OSN a aby byly sankce vůči KLDR zpřísněny.

Otázkou však podle něj je, zda Čína přeruší pomoc důležitou pro Severní Koreu. „Tedy pohonné hmoty, elektřinu a potravinu. A to podle mě neudělá,“ dodal Slezák.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Daniela Pavlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme