V Kyrgyzstánu zahynulo už 50 lidí. Svět vyzývá k uklidnění situace

Mezinárodní organizace vyzývají kyrgyzstánskou vládu ke zdrženlivosti. OSN a OBSE vyjádřily znepokojení nad děním ve středoasijské zemi, kde při bouřích a demonstracích ve městě Oš zahynulo nejméně padesát lidí. Situace na jihu země zůstává nadále napjatá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace v Kyrgyzstánu

Demonstrace v Kyrgyzstánu | Foto: AFP

Ve městě Oš i jeho okolí dál platí výjimečný stav, na místě operuje vojenská technika, kyrgyzské úřady ale opakují, že konflikt musí být vyřešen mírovou cestou. Dočasná vláda ujišťuje, že má situaci na jihu země pod kontrolou, ze samotné Ferganské nížiny, kde město Oš leží, ale přicházejí další zprávy o pokračující střelbě.

Rozporuplné informace panují také kolem příčin střetů. Některé zdroje mluví o etnickém pozadí násilností, ve kterých se střetávají příslušníci kyrgyzské a menšinové uzbecké komunity.

Objevují se ale i teorie, že za děním mohou stát lidé bývalého prezidenta Kyrgyzstánu Kurmanbeka Bakijeva, svrženého v důsledku masových nepokojů na počátku letošního dubna.

Lenka Kabrhelová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme