Zpravodajka ČRo v Kyrgyzstánu: Situace se postupně uklidňuje, ale napětí trvá

Do středoasijského Kyrgyzstánu a sousedního Uzbekistánu dnes dorazila první letadla s humanitární pomocí pro uprchlíky, které vyhnaly z domů několikadenní násilnosti na kyrgyzském jihu. Kyrgyzská armáda se snaží zajistit pořádek a situace se postupně uklidňuje, ale napětí v regionu stále doutná. Ze země prchají tisíce Uzbeků a v oblasti hrozí humanitární katastrofa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

násilnosti  v Kyrgyzstánu se nedaří zastavit

násilnosti v Kyrgyzstánu se nedaří zastavit | Zdroj: ČTK

Necelý týden po začátku etnických násilností úřady znovu zvýšily odhady počtu obětí. Při střetech Kyrgyzů s Uzbeky podle nejnovějších údajů zahynulo nejméně 180 lidí. Mnozí ale varují, že ani toto číslo zdaleka nebude konečné. Zločiny spáchané v uplynulých dnech teprve zvolna vycházejí najevo - ve městě Oš lehly popelem celé uzbecké čtvrti, které částečně zůstávají stále nepřístupné.

"Situace ve městě se částečně uklidnila, ale stále platí výjimečný stav. Od šesti hodin večera do šesti rána není možné vycházet. Bezpečnost přes den se trochu zlepšila – v kyrgyzských čtvrtích je možné vyjít na ulici. V uzbeckých čtvrtích se ale lidé vyjít ven obávají,“ informovala přímo z Oše zvláštní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodajky Lenky Kabrhelové z jedné z uzbeckých čtvrtí v Oši a rozhovor s vyslancem OSN pro střední Asii Miroslavem Jenčou.

Uzbecké a kyrgyzské čtvrtě jsou podle ní nadále absolutně oddělené. „V těch uzbeckých jsou na mnoha místech barikády ze stromů, protože lidé se obávají dalších útoků. Viděla jsem několik lidí, kteří vyprošťovali ostatky obětí požárů a vražd,“ uvedla.

Uzbekové žijící v Oši podle svého tvrzení už nedůvěřují kyrgyzským úřadům a žádají, aby na jih země přišly mírové sbory OSN. Lidé si podle zpravodajky stěžují také na to, že se k nim nedostává žádná humanitární pomoc.

„Humanitární pomoc se dostává k lidem velice omezeně. Lidé si stěžují, že žijí v katastrofálních podmínkách. Mnozí se nemají ani kam vrátit, protože většina domů byla srovnána se zemí, vypálená. Lidé jsou vyděšení, šokovaní, traumatizovaní,“ uvedla zpravodajka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci na jihu Kyrgyzstánu informovala přímo z města Oš zvláštní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Kvůli nepokojům se podle expertů OSN dalo do pohybu na čtvrt milionů lidí. Tisíce Uzbeků, kteří se stali obětí násilí, ale stále doufají, že budou moci odejít do sousedního Uzebkistánu. "Ten ale poté, co přijal na 75 tisíc běženců z Kyrgyzstánu, uzavřel hranici,“ přiblížila z jižního Kyrgyzstánu Lenka Kabrhelová.

Do regionu začíná proudit humanitární pomoc

Do postižené oblasti dnes dorazila první letadla Spojených národů a Ruska s humanitární pomocí pro statisíce uprchlíků. „OSN do Uzbekistánu vyslala už dvě letadla s pomocí a v pátek mají přiletět další dvě,“ uvedl v Ozvěnách dne vyslanec OSN pro střední Asii, slovenský diplomat Miroslav Jenča.

„Situace je složitá, ale postupně se zlepšuje a zatím ji zvládáme. Nejedná se tedy o nějakou humanitární krizi. V Uzbekistánu je 80 tisíc uprchlíků a na kyrgyzské straně hranice s Uzbekistánem je asi 20 tisíc lidí, část z nich se však vrací do svých domovů, respektive domovů svých příbuzných,“ uvedl.

Podnět k násilnostem

Objevily se informace, že podle OSN podnět k násilnostem mezi Kyrgyzy a Uzbeky byl důkladně plánovaný, řízený a jasně zacílený.

„Musím zdůraznit, že OSN žádné vyšetřování neprováděla. Samozřejmě máme ale jisté signály a informace, které poukazují na to, že šlo o provokace. Hlavně se pokazuje na adresu bývalého prezidenta Bakijeva a jeho příbuzné, kteří jsou mezinárodně hledaní. Také na různé kriminální živly. Jednal jsem s představiteli prozatímní vlády, kteří stále více poukazují na některé teroristické elementy. Vše je ale potřeba důsledně vyšetřit,“ dodal.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme