Kyrgyzská prezidentka slíbila v Oši pomoc

Dočasná prezidentka Kyrgyzstánu Roza Otunbajevová se na jihu země snaží uklidnit situaci. Ve městě Oš vyzvala uprchlíky, aby se vrátili do svých domovů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roza Otumbajevová na jihu Kyrgyzstánu

Roza Otumbajevová na jihu Kyrgyzstánu | Zdroj: ČTK

Kvůli etnickým střetům za poslední týden z Kyrgyzstánu prchlo nejméně čtvrt milionů lidí. "A stále se přesunují, hlavně v rámci Kyrgyzstánu. Ty statisíce uprchlíků byli Uzbeci, kteří po nástupu násilí uprchli. Momentálně jsou v katastrofální situaci," uvedla zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová přímo z Kyrgyzstánu.

Dočasná kyrgyzská prezidentka oblečená do neprůstřelné vesty si prohlédla město Oš z vrtulníku. Na hlavním náměstí pak slíbila lidem, že kabinet udělá všechno pro to, aby se město co nejdříve postavilo na nohy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka Lenka Kabrhelová přiblížila situaci přímo z Kyrgyzstánu

V předvečer návštěvy prezidentka přiznala, že skutečný počet obětí etnických střetů je možná až destinásobně větší, než udávají úřady, podle nichž zahynulo 191 lidí.

„Řekla to, o čem se tady mluvilo několik dní. Číslo, které úřady oficiálně udávaly, bylo neudržitelné. Svědci mluvili o tom, že oficiální čísla započítávala mrtvé, které prošli zdravotnickými zařízeními. Pak tu ale byla celá řada obětí, která kvůli povaze násilí neměli šanci vyhledat zdravotní pomoc,“ pokračoval zpravodajka.

„Byla jsem se podívat v jedné z uzbeckých čtvrtí v Oši, kde lidé chodili po vypálených domech a zjišťovali rozsah škod a v jednu chvíli našli spálené tělo. To určitě nikde započítáno nebylo a takových případů bude víc. Prezidentka mluví o tom, že počet obětí může být desetkrát větší a je to velice pravděpodobné,“ přiblížila Lenka Kabrhelová.

Humanitární organizace varují před katastrofou

Během vystoupení před ošskými obyvateli se ohradila proti kritice dočasné vlády za to, že není schopna se vyrovnat s humanitární krizí. Lidé se ptaly prezidentky, proč vláda nevěnovala etnickým třenicím větší pozornost. Proč se nepodnikla nějaká opatření, když mnoho lidí varovalo před tímto konfliktem. Policie podle nich také není schopna reagovat a zlikvidovat ozbrojené gangy a odstřelovače.

Mnozí uprchlíci, jak ve stanech v sousedním Uzbekistánu, tak ti, co zůstali v příhraničních oblastech na kyrgyzské straně se potýkají s nedostatkem vody a lékařské péče.

ulice jihokyrgyzského Džalálábádu | Foto: ČTK/AP

„Mezinárodní humanitární organizace varují před humanitární krizí. Uprchlíci v Uzbekistánu i v Kyrgyzstánu bydlí ve stanových městech. Ti, kteří jsou nyní na hranicích a nestihli odejít do Uzbekistánu, kdy hranice byla otevřená, žijí v dramtických podmínkách. Často nemají vůbec střechu nad hlavou a ani kam se vracet,“ sdělila zpravodajka.

Prezidentka Róza Otunbajevová vyzval uprchlíky, aby se vrátili, což se také částečně děje.

„Někteří uprchlíci se opravdu začínají vracet. V těch otřesných podmínkách se nedá žít dlouho, raději se vrací do svých domovů. Problém je, že mnozí už nemají kam, protože domy jsou často vypáleny. Další se vracejí s velkým váháním kvůli bezpečnostní situaci. Týká se to jak Uzbeků, kterých je většina, tak i Kyrgyzů. Ti také opustili své domovy,“ dodala Lenka Kabrhelová.

Lenka Kabrhelová, Libor Richter, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme